Про результати проведення гуманітарного розмінування піротехнічними підрозділами МВС станом на 14 червня 2022 р. повідомила під час щотижневого брифінгу в Укрінформі речниця МВС Альона Матвєєва.

Серед іншого вона повідомила, що піротехнічні підрозділи МВС розмінували вже майже 2 мільйони гектарів території України. Але усього розмінування необхідно провести на 30 млн гектарів. Крім того, розмінування потребують прибережні акваторії Азовського та Чорного морів; площа таких територій може складати до 19 тис. кв. км. Повне ж розмінування України, зважаючи на міжнародний досвід, може тривати від 5 до 10 років.

«Наразі основні зусилля наших служб зосереджені в Чернігівській та Сумській областях, а також у Харківській, Запорізькій, Миколаївській, Донецькій та Луганській областях, де тривають бойові дії», – повідомила Альона Матвєєва.

Загалом під час розмінування Київської, Чернігівської та Сумської областей очищено від боєприпасів вже 274 населені пункти.

Але війна триває, кількість нерозірваних снарядів, ракет, мін зростає кожного дня, особливо в зоні активних бойових дій та на тимчасово окупованій території. Майже кожного дня ми бачимо повідомлення про чергові підриви на мінах навіть на вже звільнених територіях. Тож названий в МВС термін повного розмінування України виглядає надто вже оптимістично. Нагадаємо, нерозірвані снаряди та бомби часів Другої світової ще й досі знаходять в країнах Європи та в Україні.

Тож бережіть себе, утримайтеся від «виїзду на природу» чи прогулянок по лісу цього року. Особливо якщо ви живете в східних та південних областях України.