Вчені університету Каліфорнії (Берклі) знайшли об’єкт, який може виявитись вільноплаваючою чорною дірою. Його змогли побачити, спостерігаючи за світлом віддаленої зірки, яке стало яскравішим через сильне гравітаційне поле об’єкта – так зване гравітаційне мікролінзування. 

Астрономи вважають, що смерть великих зірок залишає після себе чорні діри, яких мають бути сотні мільйони у галактиці Чумацький шлях. Однак досі ці діри лишались невидимими.

Команда з Берклі вважає, що маса знайденого об’єкта більша за масу Сонця у 1,6–4,4 раза. Оскільки астрономи вважають, що залишок мертвої зірки має бути у 2,2 раза важчим за Сонце, щоб колапсувати у чорну діру, то знайдений об’єкт може також виявитися нейтронною зіркою. 

Нейтронні зірки – щільні та компактні об’єкти. Однак їх гравітацію врівноважує внутрішній нейтронний тиск, що не дозволяє їм перетворюватися на чорні діри. 

Виявлений об’єкт є першим темним зоряним залишком – зоряним «привидом» – який знайшли блукаючим крізь галактику без пари з іншою зіркою. Астрономи збираються визначити скільки таких об’єктів у Чумацькому Шляху. Це допоможе їм дослідити еволюцію зірок і галактики, а також, можливо, дізнатися, чи немає серед цих об’єктів первинних чорних дір. Вважається, що такі діри у великій кількості утворилися після Великого Вибуху. За попередніми підрахунками, усього в галактиці близько 200 мільйонів «привидів».  

Цікаво, що інша команда також вивчила знайдений об’єкт, їх цифри відрізняються. Вчені з Наукового інституту космічного телескопа в Балтіморі порахували, що вага «привида» ближче до 7,1 від маси Сонця. В такому випадку знахідка – це майже напевне чорна діра. 

Також відрізняється відстань до об’єкта. Університет Каліфорнії стверджує, що вона становить від 2280 до 6260 світлових років. Конкуренти вважають, що від Землі до об’єкта 5153 світлових років.