Поштовий клієнт з відкритим кодом Thunderbird від Mozilla існує вже давно, однак досі – лише на ПК. Зараз організація планує змінити це за допомогою K-9 Mail – популярного мобільного поштового клієнта, який працює на Android. Про це Thunderbird повідомили у своєму блозі. 

Переговори між Mozilla та розробниками K-9 Mail почалися ще у 2018 році. Зараз вони дійшли висновку, що K-9 Mail перетвориться на Thunderbird для Android. Команда Mozilla придбала вихідний код K-9 Mail та права на назву. Супроводжувач проєкту Крістіан Кеттенер (відомий як cketti у спільноті OSS) також долучиться до команди Thunderbird «зі своєю цінною експертизою та досвідом на мобільних платформах». 

K-9 Mail залишиться з відкритим кодом, однак Mozilla інвестує кошти та час розробників, щоб його вдосконалити. Зокрема, додаток отримає:

  • Налаштування акаунту за допомогою автоматичних налаштувань Thunderbird;
  • Покращене керування папками;
  • Підтримку фільтрів для повідомлень;
  • Синхронізацію між мобільною версією Thunderbird та версією для ПК.

Також K-9 Mail зроблять відповідним до «набору функцій і зовнішнього вигляду Thunderbird», тож на додаток чекає ребрендинг. Як швидко відбудуться зміни, команда не повідомляє. 

Додатково в Mozilla пояснили, чому мобільну версію Thunderbird не створювали з нуля:

«Команда Thunderbird багато обговорювала, як ми можемо забезпечити чудовий мобільний досвід для наших користувачів. Зрештою, ми не хотіли дублювати зусилля, які б могли об’єднати з проєктом із відкритим кодом, що вже існує та поділяє наші цінності. За роки обговорення того, як K-9 і Thunderbird можуть співпрацювати, ми вирішили, що для наших користувачів буде найкраще, якщо ми працюватимемо разом».

Також команда Thunderbird запрошує вже зараз встановлювати K-9 Mail усім, хто хоче зробити внесок у розвиток застосунку і надавати свої відгуки. При цьому, однак попереджає, що інтерфейс програми зміниться кілька разів допоки набуде остаточного вигляду. Також в Thunderbird заявляють, що «оцінюють можливість розробки додатка для iOS».