Каліфорнійська компанія Astra в неділю запустила два супутники NASA розміром із коробку взуття із мису Канаверал у рамках невеликої місії NASA TROPICS, що ставить за ціль покращити прогнози ураганів, але другий ступінь недорогого ракетного прискорювача вийшов з ладу, перш ніж досяг орбіти, і корисне навантаження було втрачено.

«Верхній ступінь завчасно вимкнувся, і ми не доставили корисне навантаження на орбіту», — написала компанія Astra у Twitter. «Ми поділилися нашими співчуттями з @NASA та з командою, яка займалася корисним навантаженням. Більше інформації буде надано після того, як ми завершимо повний аналіз даних».

Це був сьомий запуск невеликої ракети Astra і п’ятий провал компанії. Недільний запуск був першим із трьох, запланованих NASA, щоб запустити шість малих супутників CubeSat, по два на три орбітальні площини.

З огляду на дещо ризикований характер покладання на ракету з дуже коротким послужним списком, проєкт вартістю $40 мільйонів вимагає лише чотирьох супутників і двох успішних запусків для досягнення цілей місії.

Контракт NASA передбачає виконання останніх двох польотів до кінця липня. Чи зможе Astra виконати цей графік, враховуючи провал у неділю, поки не відомо.

«Хоча сьогоднішній запуск з @Astra пройшов не так, як планувалося, місія дала чудову можливість для нової науки та можливостей запуску», — написав у Twitter керівник наукового підрозділу NASA Томас Зурбухен.

Метою місії NASA TROPICS є моніторинг розвитку тропічних штормів майже в режимі реального часу, пролітаючи над ураганами та іншими атмосферними явищами кожні 45-50 хвилин і передаючи дані про температуру, опади, водяну пару та хмарний лід.

Ця можливість швидкого повторного перегляду, тобто час між проходженнями супутника над певною штормовою системою, має на меті допомогти вченим краще зрозуміти, як розвиваються великі шторми, а також допомогти синоптикам краще передбачити шлях та їхню інтенсивність.