Головнокомандувач Збройних Сил України генерал Валерій Залужний повідомив у Facebook про чергову розмову з Головою об’єднаного комітету начальників штабів США генералом Марком Міллі.

Головнокомандувач ЗСУ поінформував генерала Міллі про поточну оперативну ситуацію. Серед іншого Залужний відмітив, що на півночі Луганської області росіяни мають десятикратну вогневу перевагу в артилерії. Саме тому генерал Залужний вкотре повторив своєму американському колезі головне прохання – у найкоротші терміни допомогти Україні отримати більше артилерійських систем калібру 155-мм.

«Але, попри все, ми продовжуємо утримувати позиції. Кожен метр української землі там политий кров‘ю, але не тільки нашою, а й окупанта», – сказав Залужний.

Перевага росіян в артилерії, на жаль, обумовлюється не лише більшою кількістю стволів великого калібру (тут перевага армії РФ над ЗСУ усього лише двократна). Гірше ситуація зі снарядами радянських калібрів. Саме про це нещодавно казав і Міністр оборони України Олексій Резніков – зараз у ЗСУ більше снарядів для 155-мм систем, ніж було на 24 лютого 2022 р. до 152-мм. Бо гірше, снаряди радянських калібрів вже майже закінчилися і у країн Східної Європи, тобто поповнювати боєзапас важко. Саме тому більша кількість артсистем калібру 155-мм зараз життєво важлива для України.

Генерал Залужний: маємо ширину фронту 2450 км, з яких на 1105 км ведуться активні бойові дії

Особливо вважаючи, що, за словами Залужного: «Станом на сьогодні маємо ширину фронту 2450 км, з яких на 1105 км ведуться активні бойові дії». Тобто при наявних 150 артсистемах калібру 155-мм, про які говорив Резніков, їх щільність на фронті дуже мала.

Але, не зважаючи на це, як наголосив генерал Залужний – на окремих напрямках ЗСУ перейшли до контрнаступальних дій.

Крім того, головнокомандувач ЗСУ розповів генералу Міллі про стратегічні цілі Генерального штабу Збройних Сил України: «Тому що розуміння стратегії збройної боротьби і проведення операцій допоможе забезпечити прозорість взаємин з партнерами, чіткі й зрозумілі кількісні та часові рамки міжнародної технічної допомоги, про яку ми просимо».

Наостанок генерали обмінялися думками про хід передачі та застосування вже наданого озброєння, провели аналогії з ленд-лізом часів Другої світової війни і обговорили сценарії подальшого розвитку ситуації.

Віримо в ЗСУ! Підтримуємо Залужного та наших воїнів! Так тримати, пане генерале!