Питання супроводу цивільних суден з українським зерном військовими кораблями країн НАТО підіймалося вже неодноразово. Але вперше західний військовий високого рангу висловив готовність приєднатися до подібної місії. Про це пише Defense Express.

Головнокомандувач ВМС Італії адмірал Енріко Кредендіно прямо відповів на питання журналіста газети Corriere della Sera про можливість участі ВМС Італії у такій операції: «Ми чекаємо. Але ми готові втрутитися, будь то конвоювання чи операції з розмінування українських берегів».

Схоже, всесвітня продовольча криза та хвиля міграції, що неминуче прийде за нею, не на жарт лякає Італію, яка ще добре пам’ятає минулу міграційну кризу, спричинену громадянською війною в Сирії. Обидва рази винна Росія… який дивний збіг обставин.

«Наслідки війни [в Україні] можуть спричинити безпрецедентні надзвичайні ситуації: нестача продовольства через блокаду українського зерна спровокує збільшення міграційних потоків до Європи. На які накладається ще й енергетична криза», – пояснює адмірал Кредендіно.

Щодо 18 бойових кораблів та 2 підводних човнів Росії в акваторії Середземного моря, то Адмірал Кредендіно не вважає, що вони становлять загрозу, хоч це і рекордна кількість російських кораблів з часів Холодної війни. ВМС Італії супроводжують кораблі росіян двома фрегатами типу Fremm.

ВМС Італії готові супроводжувати судна з українським зерном

Хоч відповідь адмірала Кредендіно про можливість супроводу судів з зерном і вказує на те, що подібний сценарій розглядають у НАТО, без узгодження з Туреччиною, а також тимчасового призупинення Конвенції Монтре 1936 р., яка суттєво обмежує присутність військових кораблів іноземних держав у Чорному морі, це не можливо.

Згідно з Конвенцією, для військових кораблів нечорноморських держав введені істотні обмеження по класу й тоннажу. Загальний тоннаж військових суден нечорноморських держав в Чорному морі не повинен перевищувати 30 000 тонн (це один легкий авіаносець, або 3-4 есмінців, або 5-6 фрегатів) з терміном перебування не більше 21 доби. У разі участі Туреччини у війні, а також якщо вона вважатиме, що їй безпосередньо загрожує війна, їй надано право дозволяти або забороняти прохід через протоки будь-яких військових кораблів. Під час війни, в якій вона не бере участь, протоки повинні бути закриті для проходу військових суден будь-якої воюючої держави.

ВМС Італії готові супроводжувати судна з українським зерном

Щодо ВМС Італії, то ця країна має у складі флоту 2 легких авіаносці, 3 малі десантні транспорти, 4 есмінці ППО, 4 фрегати загального призначення, 8 протичовнових фрегатів та 8 ударних підводних човнів.