Роботи можуть бути покриті живою шкірою, вирощеною зі справжніх людських клітин, що дозволить зробити їх схожими на людей, пише New Scientist.

Оскільки роботи все частіше беруть на себе ролі медсестер, доглядальників, вчителів та інших робіт, які передбачають тісний особистий контакт, важливо зробити їх більш людськими, щоб нам було комфортно спілкуватися з ними, каже Шодзі Такеучі з Токійського університету в Японії. На цей час роботи іноді покривають силіконовою гумою, щоб надати їм м’ясистий вигляд, але гумі не вистачає текстури людської шкіри, каже він.

Щоб зробити шкіру більш реалістичною, Такеучі та його колеги протягом трьох днів купали палець пластикового робота в супі з колагену та клітин шкіри людини, які називаються фібробластами. Колаген і фібробласти прилипли до пальця та ​​утворили шар, подібний до дерми, яка є другим зверху шаром шкіри людини.

Потім вони обережно налили на палець інші клітини шкіри людини, які називаються кератиноцитами, щоб відтворити верхній шар шкіри людини, який називається епідермісом.

Отримана шкіра товщиною 1,5 міліметра могла розтягуватися і стискатися, коли палець згинався назад і вперед. Такеучі каже, що під час цього вона зморщилася, як звичайна шкіра. «Це набагато реалістичніше, ніж силікон».

Шкіру робота також можна було вилікувати, коли її розрізали, прищепивши колагеновий лист на рану. Однак через деякий час шкіра почала висихати, оскільки в неї не було кровоносних судин, щоб наповнювати її вологою.

У майбутньому, можливо, вдасться включити в шкіру штучні кровоносні судини, щоб зберегти її зволоженою, а також потові залози та волосяні фолікули, щоб зробити її більш реалістичною, каже Такеучі. Також має бути можливість зробити шкіру різного кольору, додаючи меланоцити, каже він.

Тепер дослідники планують спробувати покрити цілого робота живою шкірою. «Але оскільки ця область досліджень має потенціал для побудови нових відносин між людьми та роботами, ми повинні ретельно розглянути ризики та переваги, які можуть призвести до надто великої реалістичності», – говорить Такеучі.