У нещодавньому бюлетені аналітичної компанії Trendfocus в галузі зберігання даних повідомляється, що Microsoft спонукає OEM-виробників відмовитися від жорстких дисків (HDD) як основного пристрою зберігання даних у комп’ютерах з Windows 11 і використовувати замість них SSD, при цьому поточні терміни для переходу встановлені на 2023 рік. Цікаво, що ці дії від Microsoft здійснюються без будь-яких конкретних вимог до SSD, зазначених для комп’ютерів з Windows 11, і OEM-виробники поки що намагаються відстрочити дату переходу.

Найновіший список вимог до обладнання Microsoft вимагає «пристрій пам’яті 64 ГБ або більше» для Windows 11, тому SSD не є мінімальною вимогою для стандартного встановлення. Однак Microsoft зазначає, що для двох функцій, DirectStorage і підсистеми Windows для Android потрібен SSD, але користувачу не обов’язково їх використовувати. Незрозуміло, чи планує Microsoft змінити мінімальні специфікації для ПК з Windows 11 після переходу у 2023 році на SSD для попередньо вбудованих систем.

Змусити OEM-виробників використовувати SSD накопичувачі замість жорстких дисків для Windows має багато сенсу з точки зору продуктивності. Багато ноутбуків і настільних ПК вже постачаються з SSD для завантажувального диска, а деякі використовують додатковий жорсткий диск для зберігання великих файлів, таких як фотографії та відео. Однак деякі моделі нижчого класу, особливо на ринках, що розвиваються, все ще часто використовують HDD як завантажувальний диск для Windows.

«Початкова дата переходу на SSD, як повідомили нам OEM-виробники, мала бути цього року, але вона була перенесена на наступний рік, я вважаю, що на другу його половину, але невідома остаточно дата», — розказав віцепрезидент Trendfocus Джон Чен. «OEM-виробники намагаються домовитися про поступовий перехід (для ринків, що розвиваються – у 2024 році, або для настільних ПК у 2024 році), але ситуація все ще змінюється».

Більшість комп’ютерів на розвинених ринках вже використовують SSD, як основний диск для Windows. Компанія Microsoft може зробити деякі винятки для OEM-виробників, але прогнозує, що настільні ПК та ігрові ноутбуки в майбутньому залишаться єдиними комп’ютерами на масовому ринку, які разом з SSD продовжать використовувати й HDD.

Поки незрозуміло, які заходи, якщо такі взагалі будуть, вживатиме Microsoft щодо OEM-виробників, у випадку невиконання її побажання. В будь-якому випадку, Trendfocus каже, що перехід вплине на попит на жорсткі диски вже з наступного року.