Космічний телескоп James Webb, за запуском та польотом якого ми так завзято спостерігали напередодні війни, отримав перше бойове поранення – наприкінці травня в головне дзеркало обсерваторії влучив мікрометеорит. Але в NASA запевняють, що це нормально, хоч удар і вийшов трохи сильнішим, ніж імітували на Землі у період підготовки до місії.

Удар стався між 23 та 25 травня і влучив у сегмент C3 основного дзеркала. Після первинних оцінок команда науковців виявила, що телескоп працює на рівні, який все ще перевищує усі вимоги місії, але незначний вплив на отримані данні все ж існує. Ретельний аналіз і вимірювання тривають.

Впливи зовнішніх факторів, у тому числі й влучання мікрометеоритів, будуть тривати протягом усього життя обсерваторії James Webb у космосі; такі події передбачалися при будівництві та випробуванні дзеркала на землі. Під час будівництва телескопа інженери використовували різноманітні симуляції та реальні випробування на зразках дзеркала, щоб отримати більш чітке уявлення про те, як підготувати обсерваторію для роботи на орбіті. Удар який стався між 23 та 25 травня дещо більший, ніж було змодельовано, і виходить за межі того, що можна було перевірити на Землі.

У космічний телескоп James Webb влучив мікрометеорит, але в NASA запевняють, що все добре

Здатність космічного телескопа James Webb регулювати положення дзеркал дозволяє частково коригувати результати подібних ударів. Регулюючи положення ураженого сегмента, інженери можуть компенсувати частину спотворення, хоча не всі деградації такого роду можна виправити таким чином. Інженери NASA вже виконали перше подібне коригування для нещодавно постраждалого сегмента C3, заплановані й додаткові коригування для більш тонкої корекції. Ці кроки будуть повторені протягом місії, коли в них виникне потреба.

Щоб додатково захистити телескоп на орбіті, вчені можуть проводити захисні маневри, які навмисно відвертають оптику James Webb від відомих метеорних потоків. На жаль, удар, про який йде мова, не був результатом метеорного потоку і наразі вважається неминучою випадковою подією. В NASA була сформована спеціалізована команда інженерів, яка розгляне шляхи пом’якшення наслідків подальших ударів мікрометеоритів такого масштабу.

А тим часом James Webb Space Telescope все ще готується до початку справжньої праці на благо науки. Отримання першого знімку очікується лише через 32 дні – 12 липня 2022 р.