Розумний годинник з двома камерами від компанії, що має сумнівну репутацію щодо використання приватних даних – чи не про це мріє кожен сучасний користувач? Навряд чи ми про це колись дізнаємося, адже материнська компанія Facebook Meta Platforms Inc. припинила розробку свого розумного годинника з двома камерами та замість цього працює над іншими пристроями для зап’ястя, пише Bloomberg.

Годинник, який розроблявся щонайменше два роки, був створений, щоб включати кілька функцій, поширених в інших гаджетах для носіння, включаючи відстеження активності, відтворення музики та обмін повідомленнями. Прототип тепер призупиненого пристрою включає дві камери, ключову відмінність від лідерів ринку, таких як Apple Watch. Одна камера була розташована під дисплеєм, а інша – на задній стороні до зап’ястя власника, як свідчать зображення та відео прототипу, які бачив Bloomberg.

Друга камера була розроблена таким чином, щоб користувачі могли знімати годинник з ремінця, щоб швидко робити знімки. Але наявність камери спричинила проблеми з іншою функцією для переводу нервових сигналів із зап’ястя в цифрові команди, кажуть джерела. Наявність цієї технічної здатності, відомої як електроміографія, є пріоритетом для Meta.

Meta рекламувала переваги електроміографії як способу використання рук людини як «контролера» для інших пристроїв, у тому числі для метавсесвіту. «Це стосується декодування сигналів на зап’ясті — дій, які ви вже вирішили виконати — і перетворення їх у цифрові команди для вашого пристрою», — йдеться в дописі в блозі від Meta, опублікованому на початку цього року.

Менеджери Meta обговорювали потенціал розумних годинників як частину свого бачення так званого «метавсесвіту», віртуальної версії інтернету, де люди будуть взаємодіяти з іншими користувачами як цифрові аватари. Наприклад, датчики в наручних пристроях можуть використовуватися, щоб допомогти контролювати свій аватар або взаємодіяти з тим, що вони спостерігають через окуляри доповненої реальності.

Попри те, що розробку пристрою з подвійною камерою призупинено, Meta все ще працює над кількома іншими пристроями, які можна носити на зап’ясті. Співробітникам, які працюють над годинником під кодовою назвою Milan, цього тижня повідомили, що пристрій більше не готовий до виробництва. Вони додали, що спочатку його планували випустити навесні 2023 року за ціною близько $349.

Зниження витрат, ймовірно, також зіграло роль у рішенні компанії зупинити розробку годинника. Керівники Meta заявили під час розмови про прибутки у квітні, що щорічні витрати компанії зменшаться на $3 мільярди цього року через ширше уповільнення бізнесу.

Це також вплинуло на наймання на роботу в Meta, де в останні місяці виконання деяких управлінських ролей було призупинено або сповільнено. Загальне скорочення витрат означає пріоритетність певних проєктів і зусиль над іншими, сказав тоді інвесторам генеральний директор Марк Цукерберг.

Деякі функції, розроблені для годинника Meta, швидше за все, з’являться в майбутніх продуктах. Прототип пристрою має такі особливості:

  • Корпус золотистого кольору, який від’єднується від ремінця з рамкою. У годинника є дві кнопки збоку;
  • Дві камери: 5-мегапіксельна на передній частині циферблата і 12-мегапіксельна на задній стороні годинника для використання, коли корпус від’єднано від ремінця;
  • Wi-Fi, GPS і стільникове підключення через eSIM;
  • Додатки для Spotify, WhatsApp, Instagram Stories, щоденне відстеження активності, тренування, фотогалерея, моніторинг серцевого ритму, календар, налаштування та дихання;
  • До 18 годин автономної роботи.

В пристрої не мало бути вбудованого магазину додатків, а користувачі замість нього мали б керувати додатками та функціями годинника зі свого облікового запису Facebook. Користувачі також могли б публікувати деталі своєї фітнес-діяльності або досягнення безпосередньо у Facebook та Instagram.

Розумний годинник Milan розроблявся підрозділом Meta Reality Labs, частиною компанії, яка працює над довгостроковими ставками та створює метавсесвіт. Цукерберг сказав, що, хоча Reality Labs є ключовою інвестиційною сферою для компанії, ці витрати призведуть до скорочення прибутків і призведуть до «значних» фінансових втрат підрозділу в короткостроковій перспективі.