З початком повномасштабної війни, одна з найбільших ІТ-компаній України SoftServe перемістила понад 4 тисячі працівників у західні області та за кордон. Однак починаючи з травня, у компанії спостерігають тренд на повернення ІТ-фахівців до звичних локацій — наразі додому повернулися 1082 людини.

З травня, динаміка повернень людей з-за кордону постійна: згідно зі внутрішньою статистикою SoftServe, щодоби в Україну повертається по 10-15 людей.

“У травні за межами України перебувало найбільше людей — 1900 співробітників. Відтоді ця цифра почала стабільно зменшуватися, і зараз назад в Україну приїхали вже 314 працівників. За даними опитувань, ще близько 170  планує якнайшвидше повернутися додому. Однак, ми як компанія максимально йдемо назустріч рішенням працівників щодо того, звідки їм працювати. Для тих, хто хоче залишитися за кордоном, ми пропонуємо можливість працевлаштування в локальні філії компанії на рік чи навіть довше у країнах-хабах: Польщі, Румунії, Болгарії та країнах Латинської Америки”, – коментує VP HR SoftServe Катерина Губарєва.

Найактивніше працівники SoftServe повертаються до Києва, туди станом на початок червня приїхали понад 400 людей. За останні два тижні кількість працівників, що прибувають до столиці щодня зростає на 15-20 людей. Повільніше, але так само зростає кількість людей, які повертаються до Дніпра (+38 людей з квітня) та Харкова (+10 людей з травня). Однак з Одеси, починаючи з травня, виїхало 10 працівників.

Так само спостерігається тренд на повернення до звичних місць проживання працівників, які змушені були виїхати у західні регіони України. Серед міст, які співробітники компанії найчастіше обирали для переміщення — Львів, Івано-Франківськ та Ужгород. Сумарно з початку війни до цих міст переїхали понад 1100 людей. Зараз майже чверть з них уже виїхала, і цей процес динамічний. Також з Тернополя виїхала майже половина працівників, які приїхали до міста з початку війни.

Згідно з даними внутрішніх опитувань SoftServe, станом на зараз 99% працівників зазначають, що перебувають у безпеці. Для порівняння, ще в березні цей показник становив 84%.