Майже кожен багатій світу фінансував спроби створення ліків проти старіння. Це робив Джефф Безос і засновник Google Ларрі Пейдж, мільярдери Ларрі Еллісон і Пітер Тіль. Тепер за справу береться Саудівська Аравія – і вона готова витратити більше, ніж усі попередники разом, повідомляє MIT Technology Review. 

Королівська родина Саудівської Аравії заснувала неприбуткову організацію Hevolution Foundation. Вона витрачатиме $1 мільярд на рік із нафтових прибутків країни на дослідження біології старіння та пошук способів із роками якомога довше зберігати гарне здоров’я. 

Така сума робить країну найбільшим спонсором науковців, які намагаються зрозуміти причини старіння – та знайти способи уповільнити його за допомогою ліків. Фондом керуватиме Махмуд Хан, колишній ендокринолог Mayo Clinic та провідний науковець у PepsiCo. 

«Наша першочергова мета – продовжити період здорового життя. На планеті немає більшої медичної проблеми, ніж ця», – говорить Хан. 

За його словами, фонд надаватиме гранти на базові наукові дослідження того, що спричиняє старіння, а також підтримуватиме розробку ліків, в тому числі тих, «патент на які вичерпав термін придатності або ніколи не був комерціалізований».

Проєкти Hevolution поки не розголошують, однак стало відомо, що вони попередньо домовились профінансувати випробування метформіну – препарату від діабету – на кількох тисячах літніх людей. Дослідження було відомо як «перший великий тест ліків, які відстрочують старіння у людей», однак раніше воно відкладалось через брак коштів.