У Японії прийняли закон, який дозволяє банкам та іншим фінансовим установам випускати стейблкоїни, прив’язані до офіційної валюти. Таким чином країна стала однією з перших у світі, що почали регулювати форму цифрових грошей. Вона має найбільшу економіку серед тих, хто пішов на такий крок. 

Дозвіл на випуск альтернативної валюти стосується лише банків та інших зареєстрованих установ, як-то трастові компанії та агенти з переказу коштів. Посередники або ті, хто відповідають за обіг валют, мають вжити суворіших заходів проти відмивання грошей. Правила також визначають стейблкоїни як цифрові гроші та гарантують викуп номінальної вартості. 

Японське агентство фінансових послуг (FSA) запропонувало цей режим у березні 2021 року. Згода парламенту означає, що він набуде чинності у 2023 році. Закон буде поширюватись на японські фінансові установи, а також іноземні операції, орієнтовані на японських користувачів. 

У день прийняття рішення FSA опублікувало документ, який розглядає глобальне використання стейблоїнів. У тексті також схвалюють обіг цифрової валюти в Японії за відповідного регулювання. Документ зазначає, що в США стейблкоїни не регулюються, однак ті, хто ними займаються, мають враховувати закони проти відмивання грошей і фінансування тероризму. Натомість у Великобританії та Сінгапурі правила щодо цифрової валюти досить суворі. 

Також у документі анонсують, що як тільки створять законодавчу базу під стейблкоїн, Mitsubish UFJ Trust and Banking Corp запустить свій стейблкоїн, прив’язаний до єни, під назвою Progmat Coin. 

Ймовірно, урядове регулювання стейблкоїнів визнають корисною практикою, через падіння «стейблкоїна» TerraUSD та потрясіння, які він спричинив на ринку. Саморобні схеми виявились поки нездатними втримувати такі валюти на плаву.