Оксана Оксюковська, студентка Кафедри архітектурного проєктування цивільних будівель і споруд Київського національного університету будівництва і архітектури, створила концепт-проєкт пасажирського термінала «Мрія» в міжнародному вантажному аеропорту «Антонов» у місті Гостомель.

Києву, скоріше за все, не потрібен ще один пасажирський термінал, але проєкт виглядає дійсно цікаво. З іншого боку, ідею використовувати аеропорт «Антонов» як базовий для Ryanair та інших лоукостерів свого часу висловлювали прем’єр-міністр України Володимир Гройсман та директор аеропорту «Бориспіль» Павло Рябікін. Також зацікавлення щодо інфраструктури аеропорту проявляла авіакомпанія МАУ, яка планувала використовувати літаки Boeing 777, що потребують великих ангарів.

Проєкт Оксани Оксюковської передбачає побудову другої злітно-посадкової смуги під кутом до вже існуючої. Саме біля перетину смуг і пропонується побудувати термінал, форма якого нагадує крило. Напевно, з залу відльоту буде чудовий вид на літаки, що злітають та приземлюються.

Розрахований на пасажиропотік у 1 000 пасажирів на годину термінал має залізничну станцію, 8 гейтів, зону реєстрації, VIP-зону, готель, зону фудкортів, Duty Free, зону митного та прикордонного контролю та все інше, що потрібно пасажирському аеропорту.

Крім того, перед будівлею можна побачити меморіал Ан-225 «Мрія» з літаком у повний розмір. Ну це вже зовсім фантастика! З іншого боку, мріяти – це добре, створювати проєкти, які скоріш за все не будуть втілені у камені – це теж добре, саме так і вчаться архітектори. Крім того, саме такі сміливі, зухвалі і, головне, власні проєкти – це те, за що, крім усього іншого, воює Україна.

Все буде Україна!