Лікарі успішно пересадили 3D-надруковане вухо, виготовлене з людських клітин, жінці, народженій з рідкісною деформацією вуха – мікротією, повідомила компанія з регенеративної медицини 3DBio Therapeutics. Трансплантація була частиною першого клінічного випробування технології, і її успіх знаменує собою великий крок вперед для тканинної інженерії.

Мікротія – доволі поширений стан, коли одне або обидва вуха недорозвинені або повністю відсутні. У 3DBio Therapeutics тривають клінічні випробування з 11 учасниками, які тестують вухо AuriNovo, персоналізований тканинний імплант для заміни відсутнього вуха у цих пацієнтів.

Як правило, для пацієнтів з мікротією вухо виготовляють з реберних трансплантатів або синтетичних матеріалів. Натомість експериментальний підхід 3DBio Therapeutics включає взяття біопсії з наявного вуха пацієнта та витягування хрящових клітин. Потім їх вирощують і друкують на спеціальному 3D-принтері у формі вуха пацієнта. Такий імплант продовжує відновлювати хрящ протягом усього життя людини, і оскільки його зроблено з їхніх власних клітин, він має меншу ймовірність бути відторгненим.

Це був значний рік для прогресу в технології трансплантації. У січні лікарі зробили пацієнту пересадку серця від свині, проте через кілька місяців він помер. Інші дослідницькі групи працюють над легенями та кровоносними судинами, надрукованими завдяки 3D-друку. Керівники 3DBio Therapeutics розповіли The New York Times, що їхня технологія може потенційно надрукувати інші частини тіла, такі як ніс і ротаторні манжети, і, зрештою, складні органи, такі як печінка та нирки.