iPad 2013-2014 років випуску у багатьох лежать мертвим вантажем. Apple більше не випускає для них оновлення, тож потрібні додатки на цих планшетах не працюють. Однак дехто вирішив дати старим iPad нове життя.

Розробник Конрад Дубчіо та ентузіаст Linux під ніком «quaack723» працюють над тим, щоб запустити ядро Linux версії 5.18 на старому iPad Air 2. Схоже, що для цього вони використовують дистрибутив postmarketOS на основі Alpine Linux. Це безплатна ОС з відкритим вихідним кодом, яку створили переважно для смартфонів на Android. 

У найпершому твіті про проєкт Дубчіо використав хештег «checkm8», натякаючи, що вони використовують експлойт checkm8 для доступу до планшета. Наразі Linux вдалось запустити на деяких iPad на чипах А7 і А8 – зокрема, на iPad Air, iPad Air 2 та кількох поколіннях iPad mini. Однак наступні твіти розробника натякають, що це можна буде зробити на будь-якому гаджеті з А7 і А8. В тому числі на iPhone 5S і оригінальному HomePod.

Робота над проєктом все ще перебуває на початковому етапі. Фото, які викладає розробник, свідчать про базовий процес запуску, який не вдається через неможливість змонтувати файлову систему. Найпростіші речі, як-от Bluetooth або підтримка USB, також не працюють. Налаштування мережевих, аудіо та графічних функцій буде для розробників нелегким завданням. 

Apple перестали випускати оновлення для більшості iOS та iPadOS на чипах A7 i A8. Підтримка Linux могла б знову повернути їх до життя у якості ретро ігрових консолей, простих домашніх серверів та інших завдань, з яким впораються малопотужні процесори Arm тих часів.