Сингапурська компанія Ahrefs, заснована українцем Дмитром Герасименком, та відома своєю платформою для пошукової оптимізації, інвестує $60 млн у власний пошуковик Yep. Про це повідомляє TechCrunch. Головною відмінністю нової пошукової системи має стати розподіл прибутку від реклами, яка буде показуватися в результатах пошуку, 90% Ahrefs обіцяє віддавати творцям контенту.

Сучасні пошуковики, такі як Google та Bing, є точкою входу в інтернет для більшості користувачів світу. Вони організовують масу інформації в зрозумілу структуру та намагаються надати відповіді на питання, отримуючи велетенську аудиторію й відповідно прибутки від реклами. Пошуковики діляться трафіком з творцями контенту, проте не своїми прибутками.

«Скажімо, найбільша пошукова система у світі заробляє $100 мільярдів на рік. А тепер уявіть собі, якби вони давали $90 мільярдів творцям контенту та видавцям, — коментує Ahrefs виданню TechCrunch. — Вікіпедія, ймовірно, заробляла б кілька мільярдів доларів на рік від свого контенту. Вони зможуть перестати просити пожертвувань і почати платити людям, які шліфують їхні статті, гідну зарплату».

Ahrefs Дмитра Герасименка інвестує $60 млн у власний пошуковик Yep, який обіцяє віддавати 90% прибутку від реклами творцям контенту

Всім авторам контенту добре відомо, що він обходиться не дешево, навіть якщо ви пишете пост у власний блог, то витрачаєте час, а отже й гроші. Звісно було б прекрасно отримувати гроші за контент від пошуковиків, зокрема від Yep, проте ще потрібно, щоб користувачі побачили в ньому перевагу. В Ahrefs планують зробити ставку не тільки на алгоритми для релевантної видачі, але й на приватність користувачів.

«Творці, які роблять можливими результати пошуку, заслуговують на оплату за свою роботу. Ми побачили, як модель розподілу прибутку YouTube сприяла процвітанню всієї галузі створення відео. Розподіляючи прибутки від реклами 90/10 з авторами контенту, ми хочемо дати поштовх до справедливого ставлення до талантів у пошуковій індустрії», – каже засновник і генеральний директор Ahrefs Дмитро Герасименко і продовжує наголошувати, що його пошукова система має бути сильною в плані конфіденційності. «Ми зберігаємо певні дані під час пошуку, але ніколи в спосіб, що дозволяє ідентифікувати особу. Наприклад, ми будемо відстежувати, скільки разів шукали слово, а також позицію посилання, яка отримує найбільшу кількість кліків. Але ми не створюватимемо ваш профіль для цільової реклами».

Компанія вирішила розгорнути власні центри обробки даних — вона стверджує, що у неї вже є понад 1000 серверів, на яких зберігається понад 100 петабайтів даних. Це нестандартний підхід, враховуючи, що хмарні рішення зазвичай є більш гнучкими, але Герасименко зазначає, що вони набагато дорожчі розгалуженої інфраструктури, яка вимагає запуску сотень чи тисяч високоякісних серверів під повним навантаженням 24/7.

«Приватність турбує багатьох користувачів пошукових систем у світі. В Україні цей відсоток менший, але думаю війна також внесе корективи у ставлення до питань кібербезпеки та приватності персональних даних. Ми відкрили перший дата-центр в Сингапурі, щоб мати можливість безпечно обробляти пошукові дані й уникнути необхідності залучати треті сторони до обробки даних» – розповідає в коментарі для Mezha.Media Дарія Самокіш, керівниця відділу зв’язків з громадськістю в Ahrefs.

Ahrefs Дмитра Герасименка інвестує $60 млн у власний пошуковик Yep, який обіцяє віддавати 90% прибутку від реклами творцям контенту

Користувачам Yep в Україні доведеться почекати, адже основний фокус після запуску пошуковика буде на англійській версії. В Ahrefs пояснюють, що це також пов’язано вже наявними в компанії інструментами індексу та краулером. Тобто першими, через технічні моменти, краще будуть підтримуватися ті мови, з якими компанія працювала останні 12 років. Проте хоча інтерфейс пошуковика не має української мови, він здатен обробляти пошукові запити українською. Тож будемо чекати на повну підтримку.

«Зважаючи на розвиток українського контенту за останні 8 років, в українських кріейторів буде багато шансів монетизувати свій контент. Повномасштабне російське вторгнення відвертає українську аудиторію від споживання російськомовного продукту, і дає поштовх для розвитку української Вікіпедії, освітнього і розважального контенту. Можливість заробляти на контенті – це історія яка вистрелила на YouTube. Тепер така можливість буде і в пошуковій системі» – подає надію Дарія Самокіш.