Виявляється, твердження, що американські військові не беруть безпосередньої участі в російсько-українській війні – це неправда. Беруть, але при цьому вони знаходяться поза межами Україні. Мова йде про військових хакерів з підрозділів Кіберкомандування США.

Про це в інтерв’ю Sky News сказав сам командувач Кіберкомандування США, чотирьохзірковий генерал Пол Накасоне, який, крім іншого, займає ще і посаду директора Агентства національної безпеки.

Генерал Накасоне вперше підтвердив, що США проводять наступальні хакерські операції на підтримку України у відповідь на російське вторгнення. «Ми провели серію операцій по всьому спектру: наступальні, оборонні, інформаційні операції» – сказав він.

Генерал на став уточнювати подробиці кібератак, але підкреслив, що усі вони відбувалися в законній площині відповідно до політики Пентагону та під цивільним наглядом.

Кіберкомандування США здійснює «наступальні операції» на підтримку України

«Моя робота – надавати низку варіантів дій міністру оборони та президенту, що я і роблю», – зазначив Накасоне, знову-таки не уточнивши, про які саме варіанти йде мова. Але генерал зазначив, що на відміну від Росії, яка проводить інформаційні операції, починаючи з брехні, США прагнуть стратегічно говорити правду. З цього можна зробити висновок, що у першу чергу маються на увазі саме інформаційні операції.

Крім того, генерал Пол Накасоне пояснив, як окремі операції Hunt forward (дослівно – «Завчасне полювання») дозволяють США шукати іноземних хакерів та ідентифікувати їхні інструменти, перш ніж вони були використані проти Америки. Hunt forward – це рід кібероперацій, розроблений саме під керівництвом генерала Накасоне, які є ключовим аспектом партнерства Кіберкомандування. Вони «настільки потужні через те, що ми бачимо наших супротивників і викриваємо їхні інструменти» – каже Накасоне.

Під час таких операцій фахівці Кіберкомандування були направлені у 16 інших країн, де шукали розвіддані, використовуючи комп’ютерні мережі союзників. «Завжди на основі взаємної згоди та за запрошенням» – додав генерал Накасоне.

Кіберкомандування США здійснює «наступальні операції» на підтримку України

«Уявіть, що ви злочинець. Ви щойно витратили чималі гроші на інструмент для хакінгу, який сподіваєтесь легко використати в ряді вторгнень, аж раптом його розкрито й цифровий підпис цього інструменту засвічено в багатьох мережах, тобто використовувати його вже не можна», – каже генерал.

Під час одного з таких розгортань американські військові спеціалісти були присутні в Україні. Це було невдовзі перед повномасштабним вторгненням.

«Ми приїхали в Україну в грудні 2021 р. на запрошення уряду і «полювали» разом з українськими спеціалістами. Ми були там майже 90 днів», – сказав генерал Накасоне.

У лютому 2022 р., перед початком вторгнення, підрозділ Кіберкомандування США разом з іншим персоналом Міністерства оборони покинув Україну.

Щодо можливості російських кібератак, спрямованих безпосередньо на США, генерал Накасоне сказав: «Ми залишаємось пильними щодня. Кожного дня. Я думаю про це весь час. Ось чому ми постійно працюємо з низкою партнерів, щоб запобігти атакам не лише проти Сполучених Штатів, але й проти наших союзників».