Mozilla запустила доповнення до свого браузера Firefox, яке дозволить перекладати сайти в браузері без використання хмари. Таким чином дані, які перекладає користувач, залишаються приватними. 

Доповнення створили у співпраці з європейськими університетами у межах Project Bergamot, профінансованого ЄС. Метою було розробити набір інструментів для машинного перекладу, які б зберігали приватність. Для цього перекладач має працювати локально – рушії, мовні моделі та алгоритми перекладу мають знаходитись і працювати на комп’ютері користувача без використання хмари. 

Крім цього, потрібно було ввести дві нові функції. Перша – переклад форм, що дозволяє користувачам вводити текст рідною мовою та одразу перекладає його мовою сторінки. Друга функція – оцінка якості перекладу, яка підсвічувала б переклад потенційно низької якості, щоб користувач міг виправити помилки. 

Розширення вже доступне у магазині Firefox для встановлення на Firefox Nightly, Beta та General Release. Компанія також розробила комплексний тренінг для тих, хто хоче допомогти доповнювати перекладач новими мовами.