Китайські військові хочуть мати можливість відключити або навіть знищити інтернет-супутники Starlink. Про це вони заявили у статті в журналі Modern Defense Technology. Автори підкреслюють, що супутники можуть використати у військових цілях на користь іншим державам. Це загрожує національній безпеці Китаю. 

Військові дослідники закликають до розробки як м’яких, так і жорстких способів захисту від супутників. Жорсткі могли б фізично знищити супутники, наприклад, за допомогою ракет. М’які були б націлені на програмне забезпечення й операційну систему Starlink.

Крім того, автори статті пропонують відстежувати кожен супутник. Зокрема, це не дозволить США запустити у космос військові засоби разом із черговою партією супутників. Вони застерігають, що Starlink має сильний військовий базис. 

Зокрема, його стартові майданчики будуються на військових базах. Також раніше SpaceX отримували фінансування від ВПС США, щоб вивчити, як супутники можуть зашифровано зв’язуватись із військовими літаками. Китайські вчені попереджають, що Starlink може пришвидшити зв’язок між винищувачами та дронами більш ніж у 100 разів. 

«Супутники Starlink можуть оснастити розвідувальними, навігаційними та метеорологічними пристроями для того, щоб підвищити військову спроможність США у дистанційному зондуванні, ретрансляції зв’язку, навігації, позиціювання, атак, зіткнень і прикриття з космосу», – йдеться у статті.  

Між жорсткими та м’якими способами боротьби із супутниками, китайські вчені більше схиляються до м’яких. Фізичне знищення Starlink може утворити багато космічного сміття, що завадить китайським космічним місіям. Також, знищення кількох супутників не завадить роботі усієї системи. На сьогодні, сузір’я Starlink вже складається зі 2500 супутників.