Велика кількість різної техніки з доступом до Мережі зараз збирає інформацію про свого користувача, яку потім компанії використовують найрізноманітнішими шляхами.  Що вже казати про смартфони, які, здається, іноді знають про нас більше, ніж ми самі. Не кожному подобається такий стан речей, тому іноді з’являються ентузіасти, які випускають смартфони, здатні у першу чергу забезпечити приватність даних своїх користувачів. Murena — один з таких прикладів.

Як й в інших подібних історіях, компанія почалася з того, що її засновнику хотілося, щоб його дані лишалися виключно його даними. Тому Гаель Дюваль (Gael Duval) починаючи з 2017 року розпочав роботу над власним смартфоном з операційною системою, яка не мала відправляти будь-яку інформацію про нього ніяким третім сторонам. Так і з’явилася операційна система /e/OS V1.

Вона базується на варіації Android LineageOS та поєднує функції Android Open Source Project (AOSP). Більшість сервісів Google у системі заміняють MicroG. Також система використовує власний пошуковий сервіс, DNS та NTP, які не прив’язані до серверів Google.

Звісно, в системі є необхідний набір базових застосунків (повідомлення, календар, карти, контакти тощо), які ніяк не пов’язані з Google. Наприклад, навігаційні сервіси базуються на Mozilla Location Serveces та OpenStreetMap. Ба більше, компанія працює над розробкою власного голосового асистента — Elivia-AI.

Заміною для Google Play став App Lounge, який поки не повністю відокремлений від Google, хоча й має анонімізувати дані користувача (за виключенням випадків платних додатків). Для open-source проєктів використовується API CleanAPK, які у майбутньому Дюваль планує замінити власним рішенням.

Також розробник пропонує власні «хмарні» сервіси Murena Cloud, де користувач може зберігати свої файли, є поштовий сервіс та офісний пакет від OnlyOffice. Що правда, у безплатній версії там зовсім небагато місця — 1 ГБ. За €20/рік можна розширити його до 20 ГБ.

В магазині виробника можна побачити знайомі раніше назви, як, наприклад, Fairphone. Звісно, до назви додають Murena та продають пристрій з уже встановленою власною системою. Там навіть можна побачити refurbished-версію Samsung Galaxy S9. А власний смартфон виробник назвав Murena One. І тут теж варто зауважити, що з ціною у €349, це далеко не преміальний смартфон.

Але й тут є цікавий нюанс. Для поціновувачів подібних експериментів, виробник підготував список з майже двох з половиною сотень смартфонів та планшетів, на які можна встановити /e/OS. Це безплатно і не вимагає мати зовсім новий пристрій (для прикладу, там є Nexus 4 2012 року випуску).