Китайська компанія Zhejiang Geely Holding Group, більш відома просто як Geely, вивела на орбіту Землі дев’ять перших апаратів, які стануть основою супутникової мережі для забезпечення більш точної навігації автономних транспортних засобів компанії.

Супутники GeeSAT-1, розробкою та виготовленням яких займався підрозділ компанії Geespace, були виведені на орбіту ракетоносієм Long March 2C з космодрому Січан 2 червня 2022 р. о 4:00 по всесвітньому координованому часу. Ще 63 супутники будуть запущені до 2025 року, а запланований розмір усього сузір’я – 240 апаратів.

Таким чином китайська Geely стає другим у світі автовиробником, якій має власні супутники. Першим можна вважати Tesla, враховуючи тісний зв’язок між Tesla та SpaceX. Нагадаємо, зараз SpaceX має на орбіті Землі понад 2 400 супутників Starlink, а усього мережа першого покоління має налічувати 4408 супутників.

Китайський автовиробник Geely запустив перші дев’ять супутників для підтримки автономних автомобілів

За словами представників Geely, окрім забезпечення високоточного позиціювання для самокерованих автомобілів, їх мережа може виконувати інші комерційні функції, наприклад, такі як надання послуг зв’язку на Азійських іграх, що відбудуться у вересні 2022 р. Супутники GeeSAT-1 мають термін експлуатації п’ять років і згорять в атмосфері Землі, не залишаючи жодного космічного сміття, запевняє компанія.

Наразі супутникова мережа Китаю складається у першу чергу з військових апаратів, але уряд КНР почав підтримувати приватні інвестиції в космічну галузь ще у 2014 році. У останньому п’ятирічному плані на 2021-2025 роки Пекін закликав підприємців створити інтегровану мережу супутників для зв’язку, дистанційного зондування Землі та навігації. За даними державних ЗМІ, зараз Китай має на орбіті понад 400 супутників, лише невелика частка з яких комерційні.

Нагадаємо, холдингу Zhejiang Geely Holding Group належать такі відомі автобренди як: Lotus (51%), Smart (50%), Volvo (82%), London Electric Vehicle Company (колишня The London Taxi Corporation), Geely (Geely, Geometry, Lynk & Co, Proton Cars) та інші. На кінець 2021 р. Geely займала 17 місце у переліку найбільших автовиробників світу.