Ринкова боротьба за розробника чипів ARM – Qualcomm хоче отримати свою частку

Qualcomm, відомий через проєктування і виробництво процесорів Snapdragon, прагне отримати частку від ARM. Також компанія готова допомогти створити консорціум, який триматиме британського розробника чипів нейтральним або, принаймні, поза впливом будь-якої іншого виробника чипів. 

Про це Qualcomm повідомили Financial Times. Виконавчий директор компанії Криштіану Амон розповів, що вони зацікавлені інвестувати в ARM, а також об’єднати зусилля з іншими виробниками чипів, щоб викупити ARM у його власника SoftBank. Зокрема, у цьому зацікавлені Intel та SK hynix. 

Qualcomm може зіграти у придбанні ключову роль, оскільки він є одним з найбільших ліцензіатів ARM – його системи Snapdragon на основі Arm забезпечують роботу багатьох смартфонів та інших ґаджетів. Директори Intel та SK hynix також висловили зацікавленість у консорціумі, нещодавно вони зустрічалися, щоб обговорити співпрацю. Ймовірно, вони могли підняти питання й про ARM. 

Раніше NVIDIA намагалася придбати ARM за $40 мільярдів. Однак справа притягла надто багато уваги регуляційних органів, через що угода провалилася. Занепокоєння з боку органів викликав той факт, що ARM розглядають як незалежного постачальника процесорних технологій. Це ускладнює його продаж у власність компанії, що вже має велику частку на ринку, де використовуються продукти ARM.

Водночас нинішня угода з придбання ARM спільними зусиллями може зірватися його нинішнім власником SoftBank. Він планує зберегти контрольний пакет акцій, а не продати всю свою частку. Раніше SoftBank повідомляв, що планує завершити перший публічний продаж акцій до 31 березня 2023 року.

Більше коментарів!