За словами генерального директора SpaceX Ілона Маска, наступне покоління супутників Starlink буде більшим і потужнішим, призначеним для забезпечення доступу до інтернету у віддалених частинах світу. Мільярдер нещодавно обговорив деталі системи Starlink 2.0 в популярному шоу на YouTube Everyday Astronaut.

У 32-хвилинному ролику Маск розповідає, що SpaceX вже створила перший супутник Starlink 2.0. Нове покоління має довжину 7 метрів і важить близько 1,25 тонни. Для порівняння, Starlink 1.0 важить близько 260 кілограмів. За словами Маска, вага виросла через підвищення ефективності супутника.

«Подумайте лише про те, скільки корисних біт даних може передати кожен супутник», – сказав Маск під час інтерв’ю. «Starlink 2.0 з точки зору корисних біт даних майже на порядок кращий, ніж Starlink 1.0».

Але важчі супутники створюють складніший вантаж. Супутники Starlink підіймаються на низьку навколоземну орбіту на борту ракети Falcon 9, але вона не зможе нести Starlink 2.0.

Натомість SpaceX робить ставку на Starship, важку ракету, яка зараз розробляється, але вже страждала від численних затримок. Федеральне управління авіації США (FAA) протягом місяців працювало над екологічною експертизою програми Starship, щоб оцінити її вплив, і очікується, що звіт вийде в середині червня, хоча його неодноразово переносили, до великого жаху Маска.

«Нам потрібно, щоб Starship працював і часто літав, інакше Starlink застрягне на землі», – сказав Маск під час інтерв’ю.

Тим часом не всі готові до другого покоління супутників Starlink, які виводяться на низьку навколоземну орбіту. На початку цього року представники NASA підготували лист до FAA, в якому висловлювали занепокоєння з приводу Starlink 2.0 та ризику зіткнення з різними супутниками та космічними кораблями NASA.

Маск створює мегаконстеляцію інтернет-супутників, сподіваючись вивести на орбіту колосальні 42 000 супутників, щоб забезпечити широкосмуговий доступ в інтернет у віддалені частини світу. Зараз SpaceX має близько 2300 активних супутників Starlink, які виведені на орбіту.