У англомовному YouTube та TikTok стрімко набрав обертів новий тренд – створення глузливого контенту на основі суду між Джонні Деппом і Ембер Герд. Глузливим він є лише щодо Герд – колишньої дружини актора, яка позивається до нього через домашнє насильство. 

Шлюб Джонні Деппа та Ембер Герд тривав близько року. Під час розлучення у 2017 році Ембер звинуватила колишнього у домашньому насильстві. Через це постраждала кар’єра Джонні Деппа – його перестали запрошувати до високобюджетних фільмів.

Актор назвав звинувачення наклепом. Кар’єра Герд також пішла вниз – жінку не запрошували на ролі або скорочували її екранний час. Тепер Джонні Депп позивається до колишньої через те, що вона назвала себе «публічною особою, що представляє домашнє насильство». У відповідь Герд позивається до актора через наклеп про її «зловживання».    

Суд між двома акторами, що відбувається у ці дні та має завершитися сьогодні, набув неабиякого розголосу. Однак у ньому є дещо відмінне від звичайного медійного скандалу – бо у YouTube та TikTok суд перетворився на флешмоб, а місцями навіть спорт. 

The New York Times звернули увагу, що «всі повідомлення із засідань фільтруються через возвеличення Деппа та знущання над Герд. Герд висмаркується під час засідання і TikTok подає це так, ніби вона нюхає кокаїн. Депп поправляє телефонний шнур біля свого адвоката, і цей жест відтворюють у повільній зйомці, наче лицарський вчинок».

Американське медіа наголошує, що такі платформи, як TikTok і YouTube, практично створені для маніпулювання необробленими візуальними матеріалами. Вони можуть служити культу особистості, кампанії переслідування або створенню бренду.

Звинувачення у наклепі відбувалось з обох боків, тож можна було очікувати, що меми однаково будуть глузувати з обох зірок. Однак суспільні симпатії дуже швидко зайняли сторону Джонні Деппа та перетворились на кампанію хейту проти Герд. 

Це можна було б пояснити великою кількістю шанувальників Деппа як актора. Однак у The New York Times стверджують, що його кампанія заручилась підтримкою активістів за права чоловіків, діячів правих медіа, учасників кампанії #BoycottDisney, що прагнуть скористатися статусом Деппа як занепалої зірки, конспірологів та інших. 

Таким чином навіть нейтральні канали у соцмережах підхопили тренд на підтримку Джонні Деппа. Подружжя юристів з питань травм публікує танцювальне відео за мотивами засідання. Блогер, який раніше розповідав про аніме, збирає мільйони переглядів за допомогою відео з фальшивими повідомленнями Ембер Герд. При цьому захист жінки майже відсутній. Навіть її захисники у суді тавруються користувачами соцмереж як відверті дурні або таємні фанати Деппа. 

Деякі користувачі навіть платять за те, щоб їхні коментарі довше залишались згори під час прямих трансляцій суду на YouTube. Це коштує їм до $400. Що більше вони платять, то довше коментарі залишаються в лідерах. 

Глядачі оцінюють виступи Деппа і Герд у суді як вивчені вистави, де кожен має свою роль. При цьому Депп грає ввічливого комедійного героя, а Герд – лиходія. Безпосередність прямої трансляції з зали суду та коментарів створює у глядачів ілюзію, що вони можуть вплинути на результат справи. І хоча це не так, вони дійсно формують громадську думку в реальному часі. 

The New York Times попереджає – шоу, що розгорнулось у соцмережах, є потенційно радикалізуючою подією. Суд між зірковою парою скоро завершиться. Однак після нього залишиться складна масова кампанія разом зі включеною базою підтримки та протестованою у польових умовах інструкцією з харасменту. Все, що їй буде потрібно, це нова ціль.