З’явився перший офіційно визнаний суперкомп’ютер рівня Exascale. Ним став суперкомп’ютер Frontier на базі AMD, який досяг 1,102 екзафлопс на тесті Linpack. Таким чином Frontier зайняв перше місце у рейтингу Топ-500 найшвидших суперкомп’ютерів світу. 

При цьому Frontier не лише випередив попереднього лідера – японського Фугаку – а й суттєво вирвався вперед. Він швидший за сім суперкомп’ютерів, які йдуть за ним, разом узятих. 

Швидкість у 1,1 екзафлопс, якої досягли під час тесту на Linpack FP64, не межа для Frontier. Система забезпечує до 1,69 екзафлопс на піку продуктивності та має запас, щоб досягти 2 екзафлопс після додаткового налаштування. 

Також Frontier вважається найшвидшою системою штучного інтелекту на планеті. Він досягає продуктивності у 6,88 екзафлопс для обчислень змішаної точності у тесті HPL-AI. Це можна порівняти з 68 мільйонами інструкцій на секунду для 86 мільярдів нейронів мозку. 

Крім того, система Frontier Test and Development (Crusher) також зайняла перше місце на Green500. Це означає, що архітектура Frontier тепер найбільш енергоефективна серед суперкомп’ютерів у світі. Первинна система Frontier посіла друге місце в Топ-500. Повна система забезпечувала 52,23 гігафлопса на ват, споживаючи 21,1 МВт під час кваліфікаційного тесту. На піку використання Frontier споживає 29 МВт.