Ще у 1933 році археологи знайшли скелети двох давніх жителів Помпеї, які загинули через виверження вулкана Везувій 24 серпня 79 року нашої ери. Ці люди чомусь не втекли від природної катастрофи – однак їх рештки чудово збереглися. Майже через сто років це дало науковцям можливість дізнатися історію одного із помпейців. 

На фото 30-х років видно, як двоє мешканців «Дому ремісника» лежать у кутку домашньої їдальні – так, ніби катастрофа застала їх під час обіду. Вченим вдалося розшифрувати мітохондріальну ДНК одного з них. Це перший випадок, коли секвенували геном жителя Помпеї. 

Науковці вперше розшифрували геном жителя Помпеї та дізнались його історію

Провівши палеопатологічний аналіз решток і дослідивши наявність древньої ДНК мікобактерій туберкульозу, дослідники прийшли до висновку, що мешканець будинку страждав на туберкульоз хребта, відомий сьогодні як хвороба Потта. Серед симптомів цієї хвороби – болі в спині та параліч нижньої частини тіла. Ймовірно, через неї чоловік був маломобільним і не зміг утекти з міста, навіть якби хотів. 

Розшифровка ДНК дозволила вченим дізнатись походження помпейця. Деякі з його предків прибули з Анатолії, що знаходиться на території сучасної Туреччини. Також чоловік пов’язаний з островом Сардинія. Однак найбільше він генетично подібний до людей, що жили у Римі та поблизу нього у час руйнування Помпеї. Це вчергове доводить, що землі сучасної Італії були плавильним котлом, де змішувались нації з усієї Римської імперії.