Китай прагне розширити свій вплив у світі та зміцнити політичні позиції. В тому числі він займає все більше онлайн-простору на першій сторінці Google та інших великих західних порталах. Про це повідомляє The Wall Street Journal. 

Видання посилається на нову доповідь інституту Брукінгс та іншого вашингтонського аналітичного центру – Альянса із захисту демократії. У доповіді йдеться про те, що саме позиція Пекіну щодо походження Covid-19 з’являється у перших результатах у пошуку в Google, Bing та YouTube.

Наприклад, підконтрольні державі китайські ЗМІ становлять половину з десяти топ-результатів у пошуку YouTube за запитом «Форт Детрік». Це американський біодослідницький військовий об’єкт, де, як безпідставно вважає Китай, штучно створили Covid-19. 

Також Китай контролює більш нейтральні, однак чутливі для цієї країни запити. Наприклад, «Сіньцзян» – віддалений китайський регіон, де влада примусово і жорстко асимілювала місцеве мусульманське населення. Пошук за цим запитом англійською видавав результати з підконтрольних Китаю медіа у топі YouTube майже щодня протягом 120 днів дослідження. Такі ж результати отримували у Google та Bing протягом 90% часу. 

Зазвичай такий контент заперечує повідомлення від провідних ЗМІ, а також доведені факти порушення прав людей у Сіньцзяні. Китай розглядає їх як скоординовану спробу західних урядів знеславити країну. 

«Чесно кажучи, я здивована. Когось, хто ніколи не стикався з цією історією, однак шукає “Сіньцзян” у Google, скоріше за все перехопить дружній до Пекіна контент, який відбілює китайську репутацію», – говорить Джесіка Брандт, одна з провідних авторів звіту, що вивчає вплив авторитарного уряду на інтернет.  

Google, що також контролює YouTube, активно працює над боротьбою зі скоординованим впливом китайського уряду і цензури. За словами представника компанії, вони захищатимуть доступ до інформації та свободу вираження думки. Microsoft, що володіє Bing, також заявив, що буде переглядати результати звіту і вдосконалюватися.