Євросоюз нарешті погодив шостий пакет санкцій проти Росії. Серед «найсмачнішого» – часткове ембарго на імпорт російської нафти та відключення Сбербанку від SWIFT.

Про домовленість оголосив у твіттері голова Європейської ради Шарль Мішель: «Угода про заборону експорту російської нафти в ЄС покриває понад 2/3 імпорту нафти з Росії, що скорочує величезне джерело фінансування її військової машини. Максимальний тиск на Росію з метою припинення війни».

Але пізніше той самий Шарль Мішель назвав вже інші цифри: «Санкції негайно вплинуть на 75% імпорту російської нафти. До кінця року 90% російської нафти, яка імпортується в Європу, потрапить під заборону».

Поки що під санкції потрапляє нафта, яку постачають морем. ЄС вирішив поки що не чіпати імпорт нафтопроводом «Дружба», від якого залежить Угорщина. Нагадаємо, саме ця країна виступає проти запровадження повного ембарго щодо Росії. Більш того, відразу після оголошення нового пакету санкцій прем’єр-міністр Угорщини та великий друг Путіна Віктор Орбан з задоволенням написав: «Угорщину звільнили від нафтового ембарго. Рішення знайдено.»

На думку експертів, новий пакет санкцій скоротить дохід Росії від експорту нафти з $20 млрд до $6 млрд. Але слід зауважити, що на тлі рішення ЄС вартість сирої нафти трохи зросла.

Крім іншого, очільники ЄС домовилися відключити від системи міжбанківських платежів SWIFT найбільший російський банк «Сбербанк» та заборонити на території ЄС роботу ще трьох російських державних ЗМІ.