На території Болівії археологи знайшли стародавнє місто, що займає понад 200 км². Століттями місто було сховане за густою рослинністю Амазонії й аж тепер вчені змогли дослідити його за допомогою сканерів LiDAR. 

У результаті вони побачили піраміди, дамби, канали, піднесені «лісові острови» та будівлі, чиє розташування натякає на космологічний світогляд місцевих. Їх побудувала культура Касарабе – корінне населення цих земель у період від 500 до 1400 років нашої ери. Тоді вони заселяли понад 4000 км² амазонських джунглів. 

Команда вчених на чолі з Хайко Прюмерсом з Німецького археологічного інституту в Берліні відкрили залишки двох великих поселень, названих Котока і Ландівар, а також 24 невеликих об’єкти, з яких 15 були раніше невідомі. Нові результати суперечать думкам, що Амазонія була мало заселена у доіспанські часи. 

«Архітектурне планування великих поселень культури Касарабе вказує, що мешканці регіону створили новий соціальний та громадський ландшафт завдяки монументальності. Ми припускаємо, що система поселень культури Касарабе – унікальна форма тропічного аграрного урбанізму низької щільності. Це перший відомий випадок для всієї тропічної низовини Південної Америки, наскільки нам відомо», – говорять вчені. 

Деякі поселення вже були відомі вченим, однак нове дослідження відкрило їх розгалужену мережу, пов’язану високими дамбами. Такі дамби тягнуться на милі через тропічний ліс. Вони дозволяли місцевим жителям керувати численними каналами та водоймами. 

Два великі поселення оточені оборонними ровами та валами. У густонаселених районах є ознаки громадського і церемоніального життя – піраміди заввишки близько 20 метрів та будівлі у формі літери U. Такі будівлі орієнтовані на північний захід. Це, на думку вчених, свідчить про космологічний світогляд місцевих жителів. 

Ймовірно, у просканованій області є також менші селища – надто дрібні, щоб лідар зміг їх виявити. Разом з тим, теперішні знахідки вже багато говорять про суспільство, яке будувало у цьому регіоні розвинену інфраструктуру та мало багате соціальне життя. 

Сканери LiDAR працюють за допомогою лазерних імпульсів, які спрямовують на землю з літальних апаратів. Вчені реєструють, за який проміжок часу імпульси відіб’ються від рельєфу та повернуться. Це дозволяє отримати детальну топографічну картину та знайти залишки поселень навіть у місцях, де густа рослинність заважає помітити їх неозброєним оком та дістатися до них по землі.