Як повідомляють джерела CNN в адміністрації Байдена, США близькі до передачі Україні передових ракетних систем великої дальності, запити на які вже не раз були озвучені українськими чиновниками та військовими. Адміністрація схиляється до того, щоб надіслати системи в рамках більшого пакета військової та безпекової допомоги Україні, про що може бути оголошено вже наступного тижня.

Протягом останніх тижнів високопоставлені українські чиновники, включаючи президента Володимира Зеленського, зверталися до США та їхніх союзників з проханням надати ракетну систему залпового вогню або РСЗВ. Системи зброї, вироблені в США, можуть запускати шквал ракет на сотні кілометрів — набагато далі, ніж будь-які системи, які вже є в Україні — що може кардинально змінити ситуацію у війні проти Росії.

CNN: США схиляються до передачі Україні ракетних систем залпового вогню великої дальності

Іншою зброєю, яку просить Україна, є високомобільна артилерійська ракетна система, відома як HIMARS, легша колісна установка, здатна стріляти багатьма типами боєприпасів РСЗВ.

Однак адміністрація Байдена кілька тижнів відмовлялася від того, щоб надати такі системи на тлі занепокоєння, що Україна може використати їх для здійснення наступальних атак вже на території Росії, повідомили чиновники.

CNN: США схиляються до передачі Україні ракетних систем залпового вогню великої дальності

За їхніми словами, це питання було в центрі порядку денного на двох засіданнях минулого тижня в Білому домі, де зібралися заступники членів Кабінету міністрів, щоб обговорити політику національної безпеки. В основі цього питання було те саме занепокоєння, з яким боролася адміністрація з початку війни – чи буде відправлення в Україну все важчого озброєння розглядатися Росією як провокація, яка може спровокувати якусь відповідь в сторону США.

Однією з серйозних проблем, за словами джерел, був великий радіус дії ракетних систем. РСЗВ і її легша версія HIMARS можуть запускати до 300 км, залежно від типу боєприпасу. Їх застосовують з мобільного транспорту по наземних цілях, що дозволить українським військовим легше вражати цілі всередині Росії.

Іншим серйозним занепокоєнням в адміністрації Байдена було те, чи можуть США дозволити собі віддати таку кількість високоякісної зброї, отриманої з військових запасів, кажуть джерела.

За словами чиновників, одним з обхідних шляхів може бути надання Україні ракетних систем меншої дальності, що також розглядається. Джерела повідомили CNN, що навчання українських військових з будь-якими системами залпового вогню не займе багато часу — ймовірно, близько двох тижнів, за їхніми словами.