Автономне судно Mayflower робить ще одну спробу трансатлантичної подорожі з Великобританії до США після того, як інженери усунули технічну помилку, повідомляє The Register.

Побудований ProMare, некомерційною організацією, що зосереджується на морських дослідженнях, та IBM, Mayflower вперше вирушив у плавання 28 квітня, розпочавши свою подорож довжиною понад 4 800 км через Атлантичний океан. Але менш ніж за два тижні корабель без екіпажу зламався і був доставлений назад в порт в Орта на Азорських островах, за 1300 км від берегів Португалії, для перевірки інженерами.

Без людей на борту автономний корабель Mayflower (MAS) може покладатися лише на свої численні камери, датчики, контролери обладнання та різні пристрої, на яких працюють алгоритми машинного навчання. Програмне забезпечення комп’ютерного зору допомагає йому орієнтуватися у водах та уникати об’єктів, які можуть опинитися на його шляху.

Автономний корабель Mayflower від IBM знову пробує перетнути Атлантику

Перша спроба перетину через Атлантику закінчилася для судна невдачею через механічну несправність генератора. На щастя, технічна проблема цього разу була незначною, і ProMare та IBM вдалося повернути корабель у море, щоб відновити останню спробу дістатися до США.

«ProMare визначила проблему як несправність ізоляційного перемикача», – сказав представник IBM. «Технологія IBM на борту продовжувала функціонувати, як було задумано, і продовжить це робити».

Перемикач вплинув на систему електропостачання Mayflower, підірвавши його потужність. Після того, як команда розв’язувала проблему, вони провели тести, поповнили дизельне паливо й дочекалися гарної погоди, щоб відправити його назад в океан.

«Станом на 09:00 BST 20 травня MAS повернувся до трансатлантичного перетину», – сказав представник IBM. Він має на меті завершити решту подорожі довжиною 3580 км за 16 днів. Тепер, майже через тиждень після відновлення своєї подорожі, корабель подолав найбільшу відстань, і знаходиться трохи більше ніж на півдорозі до Америки.

Програмне забезпечення AI Mayflower працює на чотирьох комп’ютерах із процесорами Intel, шістьма графічними процесорами NVIDIA Jetson AGX Xavier, двома платами NVIDIA Jetson Xavier NX та кількома іншими чіпами. Записи камери в прямому ефірі з вебкамер на борту судна зберігаються в режимі онлайн, щоб глядачі могли за ним стежити.