Широка мережа підводних кабелів, що забезпечують інтернет-з’єднання по всьому світу, також може відстежувати сейсмічну активність. Через те, що територія морів і океанів величезна, невелика кількість наявних датчиків не може регулярно надавати всі потрібні геофізичні дані. Перетворення інтернет-кабелів на мережу датчиків може усунути цей недолік. 

У новому дослідженні команда вчених вже підтвердила, що технологія може виявляти землетруси та іншу океанічну активність, як-от хвилі та течії. Їх розробка може залучити тисячі датчиків. При цьому змінювати наявну інфраструктуру на дні океанів не потрібно!

Для відстеження сейсмічної активності команда збирається використовувати підсилювачі та ретранслятори, які вже встановлені на більшості кабелів. Вони розміщені по всій довжині на відстані 45-90 км один від одного та ділять кабель на короткі відрізки. Саме на ці відрізки покладається команда у своєму дослідженні. 

Якщо новий метод зможуть втілити у реальність, науковці отримають тисячі постійних датчиків, які відстежуватимуть навколишнє середовище у реальному часі. У поєднанні з уже наявною мережею на основі сейсмометрів це може сильно розширити можливості вчених по відстеженню землетрусів.

Команда дослідників також впевнена, що їх розробку можна буде використовувати для спостереження інших природних явищ. Наприклад, глибоководних течій, довгострокових змін температури дна тощо. Це цілком можливо через високу чутливість оптоволоконних кабелів.