Уряд України планує почати поетапне будівництво вузької колії, щоб з’єднати залізницю з європейською, розказав прем’єр-міністр Денис Шмигаль. Спочатку держава хоче з’єднати декілька великих міст, а потім поступово розширювати євроколію на всю країну.

Перехід на вузьку колію матиме стратегічне значення не тільки з точки зору інтеграції в ЄС, але й з військової, адже Росія активно використовує залізничне сполучення для перекидання військ, техніки, пального та боєприпасів. Перехід на відмінну від країни-агресора колію дозволить впровадити додаткові заходи безпеки.

Раніше в інтерв’ю «Економічній правді» директор «Укрзалізниці» В’ячеслав Єрьомін повідомляв, що зміна колії – «це дорого, довго та складно, але необхідно». Він також зазначав, що уряд розглядає прокладає євроколії спершу за напрямками: Львів — Київ, Львів — Одеса, Львів — Кривий Ріг. На жаль, до завершення війни таке будівництво навряд чи зможе початися.

Окрім євроколії, уряд також планує приєднати Україну до єдиного роумінгового простору ЄС, що надасть абонентам можливість здійснювати дзвінки між ЄС та Україною без додаткових витрат, а також дозволить українцям користуватися мобільним інтернетом за тарифами своїх операторів. Ще в березні «Київстар» домовився з низкою операторів в європейських країнах про схожі умови, що дозволило українським біженцям економити на мобільному зв’язку, використовуючи ті ж тарифи, що й вдома.