Розробник Pokémon Go компанія Niantic анонсувала новий продукт, який дозволить створювати прив’язані до локацій AR-досвіди по всьому світу. Програму під назвою Lightship Visual Positioning System анонсували на саміті розробників у Сан-Франциско.

VPS – це мапа локацій, просканованих і доступних для AR. На момент запуску вона вже містить близько 30 000 таких локацій – здебільшого у публічних місцях Сан-Франциско, Лос-Анджелесу, Лондона, Нью-Йорка, Токіо та Сієтла. 

Кількість таких локацій буде зростати. Розробник покладається в цьому на користувачів уже наявних ігор. Вже рік Niantic просить гравців у Ingress та Pokémon Go записувати відео окремих PokéStops і порталів Ingress. Сканувати таким чином міг будь-хто – лідар для цього не потрібен. При цьому гравці не лише сканували окремі локації, а й допомагали компанії обирати пріоритетні місця. 

«Ми бачимо, де розташовані найпопулярніші локації. У нас є дійсно хороші теплові карти», – говорить продуктовий директор платформи доповненої реальності та геоданих, що належить Niantic. 

Коли кілька користувачів записали локацію, Niantic використовує відео та додаткові дані датчиків для створення хмари точок, які в результаті дозволяють розробникам розміщувати AR-об’єкти у 3D-просторі локації. За словами директора, точність сягає кількох сантиметрів. Це дозволяє розробникам розміщувати AR-досвіди та постійні AR-мітки на справжніх локаціях. Також вони зможуть додавати будівлі, статуї та інші об’єкти з реального світу до своїх ігор. 

Дані про локації можна буде оновлювати та вдосконалювати. Наприклад, якщо певний магазин зачинився або скульптуру почали реставрувати. Світ швидко змінюється, тож підтримка актуальності карт може стати для компанії найбільшим викликом. 

Крім Visual Positioning System, Niantic анонсувала ще два продукти для нового AR-світу. Додаток Wayfarer дозволить розробникам самостійно сканувати їх власні локації та додавати їх до VPS. 

Також Niantic запускає новий користувацький продукт Campfire, який називає «соцмережею у реальному світі». Під час запуску Campfire додає соціальний рівень до ігор на кшталт Ingress та Pokémon Go, щоб гравці могли знаходити один одного поблизу, дізнаватися про події, ділитись контентом тощо.