Каліфорнійські батьки зможуть подати в суд на соцмережі, якщо діти стали залежними від їхніх продуктів. Зокрема, Instagram і TikTok можна буде притягти до відповідальності на суму до $25 000. Таке рішення ухвалила асамблея штату, передає AP News.  

Підставою для подання до суду може стати шкода, яку соцмережі завдали особам до 18 років – фізично, психічно, емоційно, у розвитку або матеріально, а також якщо діти хочуть, але не можуть скоротити час, який вони проводять у соцмережах. 

Закон стосуватиметься лише компаній, які мали понад $100 мільйонів валового доходу за минулий рік. Отже, він вплине передусім на технологічних гігантів на кшталт Facebook, TikTok, Twitter та інших. Якщо законопроєкт ухвалять, ймовірно, компанії скоріше припинять надавати послуги дітям у Каліфорнії, аніж підуть на юридичний ризик. Водночас право батьків подавати в суд не стосується стрімінгових платформ, таких, як Netflix і Hulu, а також месенджерів. 

«Ера необмежених соціальних експериментів над дітьми завершилась. Ми захистимо малечу», – наголосив автор законопроєкту.