Китай показав новий напівавтономний корабель довжиною майже 90 метрів. Він буде нести, запускати та координувати понад 50 автономних дронів, серед яких – літальні, водні та підводні апарати. 

Корабель Zhu Hai Yun почали будувати у липні минулого року в Ґуанчжоу. Це перший подібний проєкт у світі. Корабель має автономну платформу, на якій розмістять все необхідне для виконання цілісної операції – літаки-дрони, човни та підводні апарати. 

Китай не планує, що корабель буде повністю самостійно заходити у морські порти з напруженим рухом. Він йтиме на дистанційному керуванні, аж поки не опиниться у відкритому морі. Далі його автономні системи візьмуть на себе виконання будь-якої місії. 

Для цього корабель оснащений всім необхідним. Він може випускати власні човни, субмарини та дрони, підтримувати з ними зв’язок та виконувати скоординовані завдання. В тому числі проводити «орієнтовану на завдання адаптивну співпрацю, щоб досягти тривимірного погляду на окремі цілі», згідно з повідомленням компанії-виробника.

Після виконання місії дрони можуть сідати на палубу авіаносця. Корабель також здатний підібрати човни та субмарини у морі після того, як вони зроблять обхід. 

«Розумний безпілотний корабель – це чудовий новий “морський вид”, який принесе революційні зміни у спостереження за океаном», – говорить професор Дейк Чен зі школи океанології Китайської академії наук.    

В основному корабель представляють як платформу для вивчення океанів. Однак за даними китайської сторони він має «військову спроможність перехоплювати та виганяти інвазивні цілі», що є першочерговим для багатьох автономних морських проєктів.