Служба безпеки України заявила, що виявила мобільну гру, через яку у користувачів виманювали геолокацію та реальні фото стратегічних об’єктів. Назву гри в СБУ не називають, але повідомляють, що за її умовами, учасники шукають так звані «коробки» з віртуальними призами, які можна обміняти на електронні гроші.

Під час проходження маршруту діти здійснюють фотофіксацію місцевості, у тому числі об’єктів військової та критичної інфраструктури на території різних населених пунктів. Всю інформацію з геолокацій учасники квесту завантажують в базу ігрового додатка. При цьому, за даними СБУ, доступ до адміністрування цього застосунку має підконтрольна спецслужбам РФ ІТ-компанія, яка зареєстрована в одній з європейських країн і займається розповсюдженням інтерактивних платформ.

У Кіровоградській області СБУ вже було затримано двох підлітків, які фотографували блокпости, елеватори та транспортні шляхи на території регіону. Обидва неповнолітні є мешканцями міста Жовті Води на Дніпровщині. На їхніх смартфонах був встановлений інтерактивний додаток, куди вони планували завантажити зроблені фото з прив’язкою до місцевості.