Шведський BNPL-сервіс («купи зараз, плати потім») Klarna скорочує 10% штату. Про звільнення працівникам компанії повідомили через попередньо записане відеоповідомлення, пише The Verge. Зараз у компанії працюють близько 7000 осіб, тож біля 700 із них залишаться без роботи.  

Як пояснив CEO компанії, причинами звільнення стали «розгортання війни в Україні, зміна споживчих настроїв, різке зростання інфляції, дуже нестабільний фондовий ринок та ймовірна рецесія». Він наголосив, що європейські працівники отримають компенсацію. А-от звільнення співробітників у США «виглядатиме по-різному» залежно від регіону.   

Попри звільнення і загальну нестабільність на ринку, керівник Klarna все ще оптимістично налаштований щодо майбутнього компанії. Нагадаємо, BNPL-сервіси дозволяють купити продукт за малу частину ціни або взагалі безплатно і потім виплатити його повну вартість частинами протягом певного періоду. За прострочені платежі стягується безвідсоткова комісія. 

Бізнес у сфері BNPL злетів у розпал пандемії, коли люди були обмежені у доходах і не мали кращого заняття, окрім як онлайн-шопінг. До кінця минулого року їх використання досі росло, однак ненадійність клієнтів у такій економіці – одна з причин, чому компанії страждають. 

Нещодавнє дослідження показало, що майже 73% їхніх користувачів – молодь 1993-2012 років народження. Близько 43% із них пропускали хоча б один платіж, а майже 30% користувачів BNPL-сервісів загалом мали проблеми із погашенням боргів. Бізнес у цій сфері не може заробляти, якщо не отримує гроші назад, тож це робить його досить ризикованим.