Ще у січні ми повідомляли про перший монітор з частотою оновлення 500 Гц, але тоді це був лише прототип, що не мав шансів стати реальним продуктом у тому вигляді, в якому він був показаний.

Проте зараз на Computex 2022 ASUS спільно з NVIDIA представили цілком комерційну модель – ASUS ROG Swift 500 Hz. Це 24-дюймова модель з новою E-TN-панеллю (“Esports TN — на 60% кращий час реакції за звичайний TN”) і роздільною здатністю Full HD, що орієнтована на використання у кіберспортивних змаганнях. Також в ASUS ROG Swift 500 Hz є підтримка технології адаптивної частоти NVIDIA G-Sync та Nvidia Reflex Analyzer, яка дозволяє самостійно замірювати затримку системи.

ASUS ROG Swift 500 Hz – перший ігровий монітор з підтримкою 500 Гц та NVIDIA G-Sync

У той час коли “стандартною” частотою для ігрових моніторів вважається 144 Гц, і 240-360 Гц для багатьох гравців — це вже “перебільшення”, потреба у 500 Гц може здаватися надуманою. Проте NVIDIA стверджує, що різниця насправді є — і навіть оприлюднила відповідне відео, в якому на прикладі Valorant порівнює плавність рухів на частотах 144, 240 та 500 Гц.

Щоправда, для цього довелося використати спеціальну швидкісну камеру Phantom VEO 640S, здатну знімати відео з частотою до 1000 fps — проте компанія запевняє, що кіберспортсмени відчують різницю і без додаткового обладнання. Крім більш плавних рухів, висока частота оновлення в ASUS ROG Swift 500 Hz усуває розмиття рухомих об’єктів та зменшує затримку системи, тож гравець на такому моніторі зможе побачити противника на долі секунди раніше.

Про рекомендовану роздрібну ціну та очікуваний час надходження у продаж ASUS ROG Swift 500 Hz поки що не повідомляється — як і відеокарта, що здатна забезпечити такий фреймрейт (може, GeForce RTX 4090, яка, за чутками, може з’явитися вже влітку?).