Президентка Європейського центрального банку Крістін Лагард заявила, що криптовалюти «засновані ні на чому». Їх треба регулювати, щоб утримати людей від спекуляції на них за допомогою власних заощаджень, повідомляє Bloomberg. 

Під час виступу на голландському телебаченні Лагард розповіла, що вона непокоїться про людей, які «не розуміють ризики, можуть втратити все і будуть жахливо розчаровані». Саме тому, на її думку, криптовалюти варто регулювати.   

Також президентка скептично налаштована до вартості криптовалют на відміну від цифрового євро від ЄЦБ. Цей проєкт можуть реалізувати протягом наступних чотирьох років. 

«Моя дуже скромна оцінка – що це нічого не варте, воно ні на чому не ґрунтується, немає під собою жодного активу, який би діяв як гарантія безпеки», – говорить Крістін Лагард.  

Інші представники ЄЦБ вже висловили стурбованість. Фабіо Панетта – один з членів виконавчої ради – сказав, що криптовалютні активи «створюють новий Дикий Захід» і провів паралелі з кризою 2008 року. 

Такі коментарі з’являються в дуже неспокійні для криптовалют часи, коли біткоїн та ефір впали на 50% від пікової вартості минулого року. Водночас клас активів починають суворіше контролювати регуляторні органи, стурбованих небезпекою, яку криптовалюта може нести для ширшої фінансової системи. 

Натомість Лагард дуже вірить у цифрове євро від ЄЦБ і вважає його безпечнішою валютою. 

«У день, коли ми випустимо цифрову валюту центрального банку, будь-яке цифрове євро, я гарантуватиму, що центральний банк за цим стоїть – і на мою думку, це сильно відрізняється від багатьох з цих речей», – говорить президентка.