Пошукова система Bing від Microsoft приховує пошукові результати з іменами китайських політичних лідерів і дисидентів. Обмеження діє навіть на пошук із території США. Такі результати оприлюднила дослідницька лабораторія Citizen Lab з університету Торонто, повідомляє The Wall Street Journal.

Імена політично-чутливих та незручних для китайської партії осіб не показуються автоматично, як це зазвичай буває, коли користувач починає набирати запит. Схоже, що це друга категорія імен, які цензурують в автоматичних підказках – після осіб, пов’язаних з порнографією та еротикою. 

Цензура виникає, якщо шукати імена латинськими літерами або китайською. Вона помітна не лише в Bing – той самий ефект має пошук у меню «Пуск» і DuckDuckGo, який використовує системи підказок Bing. Цілком можливо, що обмеження діє не лише у Китаї, США та Канаді, а й в інших країнах світу. 

Найяскравіші приклади, які Microsoft не допоможе автоматично заповнити – президент Сі Цзіньпін, активіст і правозахисник Лю Сяобо та Танкова людина, невідомий чоловік, який стояв перед танками на площі Тяньаньмень. 

Минулого року Microsoft спіймали на блокуванні пошуку за запитом «Танкова людина» (Tank Man) у декількох країнах – США, Франції, Сінгапурі та інших. Компанія списала цю помилку на людський фактор. У Citizen Lab називають небезпечними правила цензури, які перетікають з однієї країни в іншу, коли інтернет-платформами користуються люди з усього світу. 

«Якби Microsoft ніколи не брала участь у китайській цензурі, вона не змогла б поширитися на інші регіони», – говорить старший науковий співробітник Citizen Lab Джеффрі Кнокель.