Нещодавно дебютував електромобіль Mitsubishi eK X EV: фактично це електрична версія моделі Mitsubishi eK X – так званого «кей-кару», що досить популярні в Японії. Адже такі автомобілі вирізняються не тільки компактністю (довжина до 3,4 метра) та невисокою потужністю (максимум 64 к.с.), але також й значними пільгами. То ж не дивно, що «кей-кари» є в модельній гамі практичного кожного місцевого автомобільного виробника.

Але оскільки це досить специфічні моделі, «заточені» під один ринок, інколи зустрічаються спільні розробки меж двома брендами-партнерами. Так вийшло й цього разу: електромобіль Mitsubishi eK X EV має брата-близнюка від Nissan з милозвучною назвою – Nissan Sakura.

Проте повернемось саме до електромобіля Mitsubishi eK X EV. Тим паче, що він не поступається у технічному начинні Nissan-у, проте виконаний у цікавішому SUV-стилі: пласкі бампери, захисні чорні накладки знизу, характерне хромоване оформлення передньої частини. Та перед нами майже справжній кросовер! На що натякає навіть окремий режим налаштувань Grip Control для руху поза асфальтом.

Проте загалом технічне начиння ідентичне для двох електромобілів: акумулятор місткістю 20 кВт⋅год, електродвигун потужністю 47 кВт або 64 к.с., передній привод, три режими руху – звичні Eco, Normal, Sport. Цікаво, що електродвигун пропонує 195 Нм крутного моменту: майже вдвічі більше, ніж у звичайних версій цих «кей-карів». Проте куди цікавіша інша цифра – дистанція пробігу до 180 км на одному повному заряді акумулятора.

Для повного заряду акумулятора потрібно близько восьми годин при підключенні до звичайної побутової розетки, або лише 30-40 хвилин – при використанні спеціальних зарядних станцій. Обидва електромобілі важать 1060-1070 кг (в залежності від конкретної моделі, версії, оснащення) при цьому розподіл ваги складає 56:44 між передньою/задньою віссю.

Серед іншого варто відзначити оформлення салонів, побудованих навколо двох великих дисплеїв: 7-дюймовий монітор використовується у якості панелі приладів, а 9-дюймовий тач-скрін відповідає за керування аудіосистемою та підключенням смартфону. До речі, саме в салоні максимально помітні характерні риси від автомобілів Nissan: форма керма, оформлення центральної панелі тощо.

Продажі електромобілів на ринку Японії стартують вже влітку. Очікувана вартість складає близько $18-19 тис., проте завдяки місцевим субсидіям цінник «від» буде починатись з $14 тис.

Ось так іронічна посмішка перетворюється на справжню цікавість потенційного покупця! Чи ні?…