Концепт-кар Renault Scenic Vision Concept: поєднання електромобіля та водню «в одному флаконі»

Здавалось, час моделі Renault Scenic добігає кінця: минулий хіт продажів, що в 1990-х роках заснував сегмент компактних венів, останнім часом знаходив все менше й менше покупців. То ж, остання генерація моделі мала зійти зі сцени влітку і, здавалось, це буде кінець для сімейства з назвою Scenic. Проте французи вирішили інакше, зробивши ставку не на формат «мінівен», а на формат «кросовер»: це саме те, чого зараз вимагають клієнти!

Новий концепт-кар Renault Scenic Vision Concept виконаний у звичних розмірах (довжина 4,49 м та ширина 1,9 м), проте у незвичному SUV-форматі. Йому подарували сміливий дизайн кузова, явно виділений капот, збільшений кліренс та великі 21-дюймові колеса. А салон наповнили духом футуризму: численні дисплеї (їх близько десятка!), овальне кермо, окремі сидіння для пасажирів, та навіть дверцята зі зворотним відкриванням – ось який простір всередині…

Ми мали б дивуватись дизайну, крос-формату, салону. Однак насправді у випадку Renault Scenic Vision Concept подив викликає силовий агрегат: це поєднання електромобілю та водневих елементів. Дві технології, що зазвичай конкурують між собою у заліку «транспорт майбутнього», насправді тут чудово працюють разом й вигідно взаємодоповнюються.

Основою технічної частини виступає платформа CMF-EV та електромотор (160 кВт або 218 к.с.), що розміщений позаду. Для його живлення використовується акумулятор на 40 кВт⋅год – наче й небагато по сьогоднішнім вимогам. Проте зауважте ще й на бак для водню (загалом розміщується 2,5 кг водню) та електрохімічні водневі елементи: саме тут під час хімічної реакції водню та кисню виробляється електричний струм.

Таким чином, концепт-кар Renault Scenic Vision Concept у більшості випадків є електромобілем: акумулятору середнього розміру достатньо і для щоденних міських маршрутів, і для невеличких подорожей. А якщо необхідно поїхати далеко – то ввімкнуться водневі елементи й забезпечать запас енергії. Загалом виробник обіцяє 750-800 км автономного запасу ходу: на повному заряді акумулятора і заправці балона воднем.

Такі приклади – поєднання електромобілю та водневих елементів – вже зустрічались, навіть існують дрібносерійні автомобілі. Проте зазвичай мова йшла про комерційний транспорт, заточений під певні умови використання.

Але у випадку концепт-кара Renault Scenic Vision Concept мова йде про досить універсальний автомобіль для широкого кола покупців. Чи надійде ця технологія до серійного виробництва? Побачимо протягом найближчих років – адже концепт Renault Scenic Vision Concept має перетворитись на серійну модель вже до 2024 року.

Більше коментарів!