Кімі Ряйкконен: останній танок

Завтра, 12 грудня о 15:00 за київським часом почнеться гран-прі Абу-Дабі, фінальний етап драматичного сезону 2021 р. Це будуть останні перегони для легенди автоспорту, чудового фінського гонщика та улюбленця публіки, чемпіона світу 2007 року Кімі Ряйкконена, який на 349 гран-прі завершує свою двадцятирічну кар’єру у Formula One. Цього разу схоже назавжди.

Як влучно висловився хтось із наших коментаторів щодо фінального гран-прі: «Нехай перегони виграє Кімі, та мені до лампочки хто там стане чемпіоном світу». Повністю погоджуюсь, Кімі заслуговує на ще одну перемогу, інша річ, що болід Alfa Romeo Racing (тобто Sauber у лівреї Alfa Romeo) не здатний конкурувати навіть з командами середнього рівня. З іншого боку, Кімі все ж таки геніальний гонщик, який може навіть на такій машині творити дива. Згадаймо його неймовірний прорив з 17 на 6 місце (!) впродовж лише першого круга гран-прі Португалії 2020 р., чи його запеклу боротьбу з Алонсо у декількох перегонах 2021 р.

І хоч нещодавно Кімі сказав: «Все колись закінчується, і взагалі я з нетерпінням чекаю, коли це відбудеться. Я вже давно рахую перегони, що залишилися до кінця сезону!», схоже це звичайний тролінг з боку фіна, який завжди полюбляв глузувати з журналістів, односкладно відповідаючи на їхні довгі та промовисті запитання.

Кімі все ще отримує задоволення від перегонів, хоч і каже, що навряд чи буде дивитися гран-прі у наступному році. «Мені, як і раніше, подобаються перегони і, як і раніше, не подобається все інше…» – каже чемпіон, маючи на увазі політичні ігри у Formula One, позови команд одна до іншої, суддівство і оце от усе. Для Кімі неважливо все, що за межами траси.

Кімі завжди був дуже прямолінійним, а ще він запам’ятався нам своєю екстравагантною поведінкою. Пригадайте, як у 2006 році на гран-прі Монако, коли його машина зійшла на 51-м колі в наслідок перегріву, він зупинив болід, переліз через огорожу і, навіть не знімаючи комбінезону і шолома, піднявся трапом на борт своєї яхти, а решту перегонів розслаблявся у басейні. Чи його славнозвісні перемовини з гоночними інженерами та легендарне «Дайте мені спокій, я знаю, що роблю!», яке Кімі промовив на гран-прі Абу-Дабі 2012 р., потім вигравши ту гонку. Цього уікенду на лівреї Alfa Romeo Racing Кімі красується перифраза тієї самої фрази: «Дорогий Кімі, ми нарешті від тебе відчепимося».

Взагалі то на гран-прі Абу-Дабі 2021 р. багато хто дякує Кімі. Alfa Romeo Racing; його напарник Антоніо Джовінацці, який теж покидає «Формулу», але з інших причин; дирекція та промоутери перегонів; вболівальники, які вимагають, щоби Ряйкконена було названо «Гонщиком дня» з результатом у 100%. Подякуємо Кімі й ми, ці 20 років були незабутніми.

З іншого боку, можливо колись, років за п‘ятнадцять, ми ще побачимо прізвище Ряйкконен у списку пілотів, що виходять на старт гран-прі. Син Кімі, шестирічний Робін, починає опановувати картинг.

А зараз трохи фото різних років з Кімі Ряйкконеном.

Молодий Кімі під час служби у фінській армії (2000) грає у Colin McRae Rally 2.0 на Playstation (кожен чоловік у Фінляндії повинен відслужити від 6 до 12 місяців). Цей куточок у казармі зараз називається «Куток Playstation Кімі».

Кімі Ряйкконен під час свого дебютного гран-прі Австралії у 2001 р.

Гран-прі США 2018 р., остання перемога Кімі у Formula One

Кімі та Шумі на подіумі гран-прі Італії 2006 р.

Персонаж Каспер Аккерман (Iceman?) з сюжетного режиму гри F1 2021 частково заснований на реальному Кімі Ряйкконені

Кімі, 2001 – 2021

Більше коментарів!