Зазвичай супутники не спілкуються один з одним – вони передають дані на Землю за допомогою радіосигналів, звідки потім отримують дані від інших супутників. Однак нещодавно два військових супутники змогли обмінятись даними напряму, передавши понад 200 гігабітів на відстань близько 100 кілометрів. Про це у четвер повідомила CACI International – компанія, що розробляє оптичні термінали для космічних лазерів. 

Оптичні термінали вважаються швидшим та безпечним способом передачі даних. За їх допомогою два супутники під назвами Able і Baker успішно поспілкувалися між собою під час 40-хвилинного експерименту. Інфрачервоні лазери передавали дані, кодуючи повідомлення в оптичні сигнали, які потім передавали на приймач. 

Обидва супутники запустило минулого літа Агентство передових оборонних дослідницьких проєктів США (DARPA). Агентство прагне створити групу невеликих супутників на низькій орбіті для підтримки військових операцій. У межах проєкту Blackjack спершу планують запустити партію з 20 супутників, які будуть спілкуватися між собою, утворюючи космічну мережу. 

Супутники не конкуруватимуть із приватними проєктами на кшталт Starlink від SpaceX. Мета Blackjack – створити сузір’я супутників, які б належали державі, і які зможуть використовувати військові для підключення своїх баз, датчиків та зброї по всьому світі. 

20 супутників планують запустити цієї осені, а до 2024 додати ще 125 одиниць. Повне сузір’я матиме від 300 до 500 супутників на низькій орбіті. Їх розробкою займаються Lockheed Martin, Northrop Grumman та York Space.