Попит на україномовний контент зріс від початку російського вторгнення. Та навіть якщо вводити запит українською, пошуковик все одно пропонуватиме чимало російського продукту. Проте це можна спробувати виправити самостійно.

Редакторка і блогерка Катерина Ятель детально розповіла, як боротися з російськомовною видачею в Google та YouTube, а видання зібрало AIN її поради в інструкцію.  

Як налаштувати Google

1. Найперше слід зайти у “Налаштування” – “Мови”. Тоді прибрати зі списку мов російську та додати потрібні, і розташувати в порядку пріоритетності. 

Як прибрати російську видачу в Google та YouTube – інструкція

2. Потім перейти в “Обліковий запис”. У вкладці “Особиста інформація” прогортати до розділу “Мова”. Тут встановити основну мову “Українська” та додати інші, якими ви користуєтесь. Після цього бажано не клікати на підказки російською, бо Google відкоригує видачу і знову додасть небажані пропозиції.

Як прибрати російську видачу в Google та YouTube – інструкція

3. Можна також вимкнути автоматичне додавання мов. В іншому випадку, якщо Google зрозуміє, що ви володієте російською, він може додати її самостійно. 

4. Після цих дій варто очистити кеш і файли cookie. 

5. На мобільному слід окремо зайти у “Налаштування” та прибрати російську, якщо вона є. Google попереджає, що мову мобільних додатків потрібно змінювати в налаштуваннях на пристрої. 

6. Під час пошуку варто заходити в “Інструменти” і, замість пошуку усіма мовами, обирати лише потрібні. А також втриматись від клікання на російськомовні сайти. Зміни не подіють одразу, однак за певний час видача зміниться і російськомовних ресурсів стане менше. 

Окремо можна встановити плагін «Лагідна українізація» для Chrome.

Як налаштувати YouTube

Цей сервіс не має однозначного інструменту, який би дозволив змінити мову у налаштуваннях. Однак YouTube можна «навчити» не показувати російськомовні відео. Для цього слід:

  1. Вручну видалити з історії переглядів і пошуку усі відео російською. 
  2. Перевірити підписки та прибрати російські канали. 
  3. Цілеспрямовано клікати «не цікавить канал» у відповідь на російськомовні пропозиції. 
  4. Повторювати «не цікавить канал» регулярно, оскільки час від часу YouTube може пропонувати користувачам з України російський контент.