Виявляється, 3D ще досі не померло — просто погано себе почуває. Можливо, реліз Avatar: The Way of Water розпочне новий 3D-бум, як то було свого часу з першою частиною, а поки що компанії, схоже, починають потроху до нього готуватися. Як, наприклад, Acer, яка в цьогорічному оновленні своїх лінійок продемонструвала одразу декілька девайсів, які можуть відтворювати 3D, причому без потреби в спеціальних окулярах.

Технологія, яку використовує Acer, зветься SpatialLabs, і була анонсована ще рік тому, а наприкінці 2021 р. з’явилася у першому пристрої — професійному ноутбуці ConceptD 7 SpatialLabs Edition. На початку технологія орієнтувалась переважним чином на створення контенту (наприклад, для полегшення 3D-моделювання), проте зараз вона використовується і в іграх — розробник обіцяє, що SpatialLabs TrueGame вже запускає в 3D понад 50 ігор AAA-класу.

Тож цілком природно, що зараз компанія анонсувала додаткові новинки, в яких реалізована підтримка SpatialLabs — причому вже поза рамками професійного бренду ConceptD.

По-перше, це оновлений ігровий ноутбук Predator Helios 300 SpatialLabs Edition. В ньому може бути встановлений процесор до Intel Core i9 12-го покоління, відеокарта NVIDIA GeForce RTX 3080, 32 ГБ оперативної пам’яті та накопичувач PCIe 4.0 NVMe SSD. В 15,6-дюймовий 4K-дисплей інтегрована лентикулярна лінза, яка в поєднанні з фронтальною стереокамерою, що відстежує положення голови й очей користувача за екраном, та спеціального програмного забезпечення і створює 3D-ефект. Predator Helios 300 має надійти у продаж в США в четвертому кварталі 2022 р. за рекомендованою ціною $3,400.

Крім ноутбука, ця технологія з’явиться також у двох портативних моніторах – Acer SpatialLabs View та SpatialLabs View Pro. Обидва монітори мають однакові за характеристиками екрани — 15,6” 4K@60 Гц (здається, такі самі, що й у Predator Helios 300), відрізняються вони тим, що “звичайний” SpatialLabs View орієнтований на пересічного користувача, що цікавиться іграми та фільмами, тоді як SpatialLabs View Pro — на професійних творців. Обидва екрани мають колірне охоплення 100% sRGB, максимальну яскравість 323 ніт, вбудовані акумулятори та порти USB і HDMI 2.0. Для відтворення 3D-зображення потрібно встановити спеціальне програмне забезпечення на ноутбук або десктоп, до якого підключено монітор. У продажу ці моделі мають з’явитися влітку, ціни починатимуться з $1100.