США запускає програму фіксації та аналізу доказів військових злочинів росіян в Україні, оскільки Вашингтон хоче, щоб Москва відповіла за свої дії. Про це повідомляє Reuters з посиланням на Держдепартамент США. 

Програма Conflict Observatory охопить документацію, перевірку та поширення доказів із відкритих джерел, які свідчать про дії Росії в Україні. Звіти та аналізи можна буде побачити на її офіційному сайті. 

Нова програма, яка вже отримала $6 мільйонів початкових інвестицій, аналізуватиме та зберігатиме інформацію, в тому числі супутникові знімки та інформацію з соцмереж. Таким чином зібрані дані зможуть використати у поточних та майбутніх механізмах підзвітності. 

«Програма Conflict Observatory – це частина низки зусиль уряду США на національному та міжнародному рівнях, які мають забезпечити майбутню відповідальність за жахливі дії Росії», – йдеться у заяві Держдепартаменту.  

Програма – результат співпраці компанії географічних інформаційних систем Esri, лабораторії гуманітарних досліджень Єльського університету, Смітсонівської ініціативи з порятунку культури та PlanetScape Ai. 

США вже має досвід збирання та документації потенційних військових злочинів за допомогою різноманітних механізмів. Однак нова програма ділитиметься знахідками з публікою та органами влади у відповідних сферах юрисдикції – в тому числі в Україні та США. Так прокурори потенційно зможуть будувати кримінальні справи на основі опублікованого матеріалу. 

Нагадаємо, у п’ятницю український суд вже провів перше слухання з приводу військового злочину. Розглядався випадок, коли російський солдат (нині полонений) убив 62-річного мирного жителя у селі на Сумщині.