Вчені створили контактні лінзи, які виділять ліки коли виявляють високий тиск в оці. Їх можна використовувати для лікування глаукоми. Це захворювання очей, яке включає пошкодження зорового нерва, що може призвести до сліпоти, якщо його не лікувати.

У журналі Nature Communications команда дослідників описує, як вони створили пристрій, використовуючи верхню та нижню лінзи з датчиком тиску у формі сніжинки та пристроєм бездротової передачі енергії, затиснутими навколо краю лінз. Розробники стверджують, що дизайн дозволяє включати необхідні компоненти в пристрій, не закриваючи погляд користувача та не дратуючи очі.

Контактні лінзи, що вивільняють ліки, можна використовувати для лікування глаукоми

Коли тиск всередині ока підвищується, щілина між верхньою і нижньою лінзою зменшується. Це визначається датчиком тиску за допомогою консолі. Потім датчик надсилає сигнал до бездротової системи, яка згодом ініціює виділення протиглаукомного препарату з гідрогелю, прикріпленого до електрода, і дозволяє йому перетнути рогівку ока. При цьому використовується препарат бримонідин, який знижує тиск в оці.

Дослідження показує, що контактні лінзи дотепер тестували на очах свиней і живих кроликів, проте випробування на людях ще не проводилися.

Дослідники відзначають, що лінзи не тільки м’які та малоінвазивні, але й без батарейок, додаючи, що цей підхід можна використовувати, щоб допомогти боротися з іншими захворюваннями очей.